Gassangrep mot jenteskole

Afghanske lærere og sikkerhetspersonell nær korridoren på en jenteskole der en ukjent gass spredde seg i Kabul, Afghanistan onsdag. Foto: Scanpix/AP
Afghanske lærere og sikkerhetspersonell nær korridoren på en jenteskole der en ukjent gass spredde seg i Kabul, Afghanistan onsdag. Foto: Scanpix/AP

Flere dusin skolejenter i Kabul ble innlagt på sykehus onsdag etter et mistenkt giftgassangrep mot skolen deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Omkring klokken 09.30 (06.00 norsk tid) ble rundt 55 personer, blant disse ni lærere og 46 elever ved Totya videregående skole for jenter, brakt til sykehus etter det som ser ut til å være forgiftning, sier talsmann for utdanningsdepartementet, Mohammed Asef Nang.


- Tilstanden deres er stabil, sa han, og la til at enkelte av ofrene hadde opplevd svimmelhet mens andre besvimte.

Det mistenkte angrepet er den femte hendelsen av dette slaget i Kabul i år, og det ellevte på landsbasis, sier myndighetene, selv om de ikke har kunnet bekrefte årsaken.

Resultatene av blodprøvene fra jenter som var berørt i de tidligere hendelsene har ikke gitt entydige svar.

Enkelte observatører har spekulert i om det kan være snakk om tilfeller av massehysteri, men Nang sier onsdagens hendelse var en «feig handling utført av fiender av kvinner og utdanning», en henvisning til Taliban.

- Dette er ikke en ulykke. Tilsvarende hendelser har funnet sted ved jenteskoler tidligere. Vi tror det finnes grupper som ikke tolererer utvikling og fremskritt. Målet deres er å hindre jenter fra å gå på skolen, sier Nang.

Ruquia (15) ble innlagt på sykehus etter hendelsen, og sier: «Jeg luktet noe veldig, veldig vondt da jeg satt i klasserommet mitt. Jeg så klassekamerater falle overende, synet mitt ble tåkete og jeg hørte at alle skrek før jeg mistet bevisstheten».

Politiet sier hendelsen er under etterforskning.

Taliban gjorde utdanning og arbeid forbudt for kvinner da de styrte Afghanistan mellom 1996 og 2001.

Siden de ble kastet etter den amerikanskledede invasjonen har flere millioner jenter vendt tilbake til skolebenken, og mange kvinner arbeider nå utenfor hjemmet.

Personvernpolicy