Anne Franks tre knakk

Det 150 år gamle kastanjetreet stod ved Anne Franks Hus i Amsterdam og ble ofte beskrevet i Anne Franks berømte dagbok. Ingen ble skadd da treet knakk og falt over mandag. Foto: AP / Scanpix.
Det 150 år gamle kastanjetreet stod ved Anne Franks Hus i Amsterdam og ble ofte beskrevet i Anne Franks berømte dagbok. Ingen ble skadd da treet knakk og falt over mandag. Foto: AP / Scanpix.

Det store kastanjetreet gjort kjent i Anne Franks dagbok måtte mandag gi tapt for kraftig vind.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det 150 år gamle kastanjetreet stod ved Anne Franks Hus i Amsterdam og ble ofte beskrevet i Anne Franks berømte dagbok.

Mandag måtte det store treet gi tapt for kraftig vind.

– Det knakk som en fyrstikk. Det knakk helt over, om lag en meter over bakken og la seg over flere hager, forteller talskvinne for Anne Franks museum, Maatje Mostart.

Treet ødela en murvegg og flere skur, men til alt hell traff kastanjetreet ingen bygninger. Ingen personer ble heller skadet i hendelsen.

Les også: Unike, levende bilder av Anne Frank

I 2007 forsøkte bystyret i Amsterdam å få det 150 år gamle treet felt ettersom det var rammet av soppsykdom. Miljøvernere klarte imidlertid å få vedtakene omgjort. For to år siden ble stammen til det store treet støttet opp av en stålkonstruksjon, men det var ikke nok til å hindre treet fra å knekke.

Stiklinger fra treet ble nylig plantet i en park i Amsterdam.

Synet av treet var til stor trøst for vesle Anne Frank mens hun og familien og fire andre jøder levde i skjul for nazistene under den tyske okkupasjonen av Nederland. I dag er huset museum og en av Amsterdams mest kjente attraksjoner.

– Vi så opp mot den blå himmelen, kastanjen med de bare greinene som bare glitret av dråper, måkene og de andre fuglene som så ut som om de var laget av sølv der de fløy forbi. Alt dette beveget oss så sterkt at vi nesten ikke kunne snakke, skrev Anne i dagboken.

Anne Frank døde i den tyske konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen like før krigens slutt i 1945. Hun ble bare 15 år gammel.

Bare faren Otto Frank overlevde krigen. Han fant Annes dagbok og fikk den publisert.

Les også: Kvinnen som reddet Anne Franks dagbok, er død

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy