Den offisielle Zappa-dagen

Frank Zappa spilte flere ganger i Norge. Her fra en pressekonferanse han holdt i forbindelse med en konsert han skulle holde i Njårdhallen sammen med sitt band The Mothers Of Invention i 1976. Foto: Henrik Laurvik NTB/Scanpix
Frank Zappa spilte flere ganger i Norge. Her fra en pressekonferanse han holdt i forbindelse med en konsert han skulle holde i Njårdhallen sammen med sitt band The Mothers Of Invention i 1976. Foto: Henrik Laurvik NTB/Scanpix

Merk av 19. september i almanakken dersom du er fan av Frank Zappa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De forhatte Parental Advisory-klistremerkene klarte ikke Zappa å sette en stopper for.De forhatte Parental Advisory-klistremerkene klarte ikke Zappa å sette en stopper for.

(ABC nyheter): Dersom du er fan av Frank Zappa og vil bli med å markere ham i hans fødeby Baltimore i staten Maryland i USA, så bør du sette av søndag 19. september 2010.

Talte senatet imot

Datoen markerer 25-årsjubileet for den dagen i 1985 da Frank Zappa holdt sitt vitnesbyrd på Capitol Hill, der han tok til motmæle mot senatets høring om PMRC (Parents Music Resource Center), ledet av Tipper Gore, senator og senere visepresident, presidentkandidat og fredprisvinner Al Gores kone.

Foreningen som gikk inn for å sensurerer rocken var noe Frank Zappa var sterkt imot, og han mente blant annet at forslaget ville svekke artistenes ytringsfrihet. Tipper Gore tok initiativet til å sensurere musikk etter at hun hadde hørt den seksuelt ladede Prince-låten «Darling Nikki» fra filmen «Purple Rain» fra 1984.

Zappas utspill satte kjepper i hjulene på Tipper Gores sensurvedtak mot musikkindustriens ytringsfrihet, men klarte ikke å stanse henne fra å få innført de forhatte Parental Advisory-klistremerkene, en ordning som ble innført på allerede 1. november samme år.

Får også gate oppkalt etter seg

Baltimores ordfører vil offisielt erklære dagen som den offisielle Frank Zappa-dagen i byen, og innleder samtidig en festhelg i Zappas navn. I forbindelse med markeringen vil den anerkjente avdøde musikeren også få en gate oppkalt etter seg. Eastern Avenue, som ligger mellom gatene Conkling og Eaton sentralt i byen, vil fra samme dag offisielt hete Frank Zappa Way.

Foruten de offisielle programpostene, kommer det også til å bli arrangert en gratiskonsert til byens befolkning, hvor blant annet Frank Zappas sønn, Dveezil Zappa skal spille.

Enken stiller til debatt

Festlighetene starter imidlertid allerede dagen før, lørdag 18. september. Fra klokken 14 på ettermiddagen kommer Frank Zappas enke Gail til å stille opp i en paneldebatt for å snakke om både Zappa og om hans engasjement for å forhindre sensur av musikk.

Frank Zappa var aktiv som musiker i over 30 år og ga ut mer enn 60 album i løpet av sin karriere. Han var bare uker fra sin 53-årsdag da han døde som følge av en kreftsykdom i begynnelsen av desember 1993.

Personvernpolicy