Shelton og lillebror dempet savnet av «Moa»

DOBBEL: Mohammed Abdellaoue var ikke savnet da Vålerenga slo tabelljumbo Sandefjord 3-0 på Ullevaal. Luton Shelton sørget for det - med to mål. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Vålerenga rullet over Sandefjord.

Vålerenga – Sandefjord 3-0 (0-0)

10 965 tilskuere

Mål: 1-0 Luton Shelton (51), 2-0 Shelton (56), 3-0 Mustafa Abdellaoue (89).

Dommer: Tommy Skjerven, Kaupanger.

Gult kort: Harmeet Singh, Vålerenga, Marciano José do Nascimento, Sandefjord.

Vålerenga (4-3-3): Lars Hirschfeld – Freddy dos Santos (Amin Nouri fra 81.), André Muri, Stefan Strandberg, Andreas Nordvik – Kristofer Hæstad, Harmeet Singh, Mohamed Fellah (Adnan Haidar fra 86.) – Bojan Zajic (Mostafa Abdellaoue fra 70.), Morten Berre, Luton Shelton.

Sandefjord (4-4-2): Joachim Heier – Victor Demba Bindia, Espen Nystuen, Alexander Gabrielsen, Martin Jensen – Vamouti Diomande, Marciano José do Nascimento (Rune Hansen fra 53.), Ebrima Sohna, Malick Mane (Ørjan Røyrane fra 77.) – Panajotis Dimitrades (Sverre Martin Torp fra 87.), Fredrik Gulsvik.

(NTB)

ULLEVAAL (ABC Nyheter): Vålerenga-Sandefjord 3-0.

Det var kampen etter uken før for Vålerenga.

Mohammed Abdellaoue scoret 15 mål på 20 kamper før han i forrige uke uke dro til Hannover og kanskje skrinla VIFs siste, lille håp om seriegull.

Hjemmemøtet med Sandefjord handlet om hvordan «Oslos stolthet» ville takle å spille uten eliteseriens toppscorer.

Det enkle svaret var Luton Shelton.

Lynvingen scoret to mål på fire minutter tidlig i annen omgang, og ble dagens mann før lillebror Abdellaoue, «Mos», la på til 3-0 rett før slutt.

Han antydet også at han kan bli klubbens viktigste målscorer utover høsten.

- Det var veldig godt. Det har vært mye snakk om hvordan vi vil klare oss uten «Moa». Derfor var det viktig å starte slik, med tre poeng og tre mål. Ellers hadde det blitt mange negative skriverier, sier Shelton.

Men det venter tøffere motstandere utover høsten enn SIF, som står med åtte poeng på 21 kamper.

- Det er ikke i disse kampene «Moa» vil bli savnet mest, sier VIF-trener Martin Andresen.

Berre midtspiss

Andresen var brukbart tilfreds.

- Det var ingen kjempekamp av oss, men solid med tanke på Sandefjords siste bortekamper med 0-0 borte mot Viking og Molde.

Med Moa på plass i Tyskland er Bengt Sæternes et naturlig valg som midtspiss, men Sæternes er ikke hundre prosent frisk.

Morten Berre startet som frontmann.

Det betydde en bakromssøkende spiss med langt svakere evner som oppspillspunkt - og langt mindre giftig inne i feltet.

Berre fikk en stor sjanse etter to minutter, men nølte og Sandefjord renset unna.

Tabelljumboen la seg lavt, gjorde det vanskelig for Vålerenga og lyktes relativt godt. Vertene slet med rytmen og presisjonen i angrepsspillet, og skapte lite stort før pause.

Bojan Zajic trengte nesten ikke mer.

Fansfavoritten fikk sjansen på frispark fra skrått, 25 meters hold. Treffet grenset til perfeksjon, og Joakim Heier var utspilt, men ballen smalt i stolpen og ut.

Fire minutter - to mål

Vålerenga hadde en skarp periode midtveis i omgangen, hvor begge lag var nær ved å putte ballen i Sandefjords mål - men de hadde pent lite å skryte av før Tommy Skjerven ga beskjed om at annen omgang var i gang.

Da skar de Sandefjord i stykker.

Shelton kunne scoret allerede etter et halvminutt. Han fant autostradaen som åpenbarte seg i gjesteforsvaret og ble frispilt av Harmeet Singh, men avslutningen var håpløs.

Bojan Zajic ga ham liten tid til å fortvile. Seks minutter inn i omgangen var serberen rivjern, dribler og fotballhode i én person.

Zajic vant ballen i livsfarlig posisjon, satte fart, rundet en forsvarer og trillet lynjamaicaneren fri på åpent mål.

Dermed sto det 1-0. Hadde Sandefjord hatt et velfungerende angrepsspill, kunne gjestenes håp om poeng vært lys levende.

Så gikk det fire minutter, og så sto det 2-0.

Mohammed Fellah drev en kjapp kontring, slo en god pasning - men denne gangen lå æren for scoringen hos Shelton.

Han mottok ballen på 25 meters hold, brukte fart og en finte for å bryte igjennom, så rundet han Heier og satte ballen i åpent mål.

Scoringen var vakker, og den var hans sjette for sesongen. Det er flest av dagens Vålerenga-spillere.

33 mål i annen omgang

Sandefjord hadde lite å svare med, mens Vålerenga ikke tømte energilageret for å øke ledelsen. Fellah ble kanskje snytt for straffe etter 58 minutter.

Rett før slutt sto det 3-0.

Igjen kom det som resultat av en kontring, og igjen var Singh servitør.

Han drev ballen fremover, serverte Mostafa Abdellaoue - som erstattet Berre i annen omgang - akkurat på riktig tidspunkt, og lillebror Abdellaoue banket inn punktumet.

Etterpå vanket det ros fra Martin Andresen.

- Han kan helt sikkert bli like god som broren, sier sjefen, som likevel poengterer at «Mos» er klart best når kampene åpner seg opp, når Vålerenga får kontre.

- Og sånn spiller vi sjelden på hjemmebane.

At alle Vålerengas mål kom i annen omgang, var ingen bombe. Av de 49 målene laget har scoret i serien, flest av alle, har 33 kommet etter pause.

- Det har med måten vi spiller på å gjøre. Vi maler, de løper seg gradvis tomme, og det åpner seg mer utover i annen omgang, sier Andresen.

- Sjanseløse på gull

Og Sandefjord? De ser fortapt ut på tabellbunnen, med tolv poeng opp til kvalifiseringsplass når ni runder gjenstår.

- Vi får se, alt er mulig. Vi har et ungt lag og var plaget med skader i starten av sesongen. Vi må bare jobbe knallhardt fremover, uansett hvilken divisjon vi spiller i, sier trener Patrick Walker.

Vålerenga steg til sølvplass, ett poeng foran Tromsø, men med ni opp til Nils Arne Eggen og resten av Rosenborg.

- Vi har ingen sjanse på gullet. Ambisjonen er medalje, og der er mulighetene gode. Annenplass er mulig, sier Martin Andresen.

- Da vil vi være veldig fornøyde, da får vi europacupspill og kan bygge videre på det grunnlaget vi har lagt i år.