Politisk kvarter på CappelenDamm

Kåre Willoch, Carl I. Hagen og Abid Q. Raja er alle bokaktuelle i høst. De to første vil ha debatt, mens sistnevnte søker dialog. (Foto: Scanpix)
Kåre Willoch, Carl I. Hagen og Abid Q. Raja er alle bokaktuelle i høst. De to første vil ha debatt, mens sistnevnte søker dialog. (Foto: Scanpix)

To gamle ringrever og en litt ferskere politisk profil setter sitt preg på forlagets høstliste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Kåre Willoch, Carl I. Hagen og Abid Q. Raja hadde tatt turen til CappelenDamms lokaler i Akersgata i Oslo, da forlaget presenterte sin høstliste mandag. Og alle hadde et naturlig ærend, siden alle kommer med hver sin bok i løpet av høsten.

Dialog og debatter

Raja oppsummer sine erfaringer fra sine dialogmøter i Oslo med boka «Dialog – om vold, undertrykkelse og ekstremisme», mens Carl I. Hagen og Kåre Willoch i hver sin «Debattbok» tar opp diverse temaer som ligger dem på hjertet nær.

Blant andre profilerte personer som kommer med sakprosabok i høst, finner vi FNs tidligere øverste mann i Afghanistan, Kai Eide, med boka «Høyt spill om Afghanistan», mens Nelson Mandela byr på «Samtaler med meg selv», basert på personlige arkiver og dokumenter fra et langt liv på politikkens arena.

Debutanter og etablerte

Forlagssjef Tom Harald Jenssen kunne fortelle at CappelenDamms høstliste byr på ikke mindre enn 1250 titler, hvorav tre er skjønnlitterære debutanter: Benedicte Meyer Kroneberg, Line Nyborg og Jo Sannem.

Selv om de alle ble spådd en stor framtid, må de i høst nok likevel finne seg i at erfarne forfattere som Lars Saabye Christensen, Gro Dahle, Vigdis Hjort og Beate Grimsrud får mer oppmerksomhet med sine nye romaner. Saabye Christensens «Bernhard Hvals forsnakkelser» er for øvrig allerede ute, og har stort sett fått meget gode anmeldelser.

Krim fra pressemiljø

Som de andre store forlagene byr også CappelenDamm på mye krim. Og mens Gyldendal stiller med Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord på sin liste, dukker også Beverfjords tidligere kollega H.C.Hansen opp med en krim fra pressemiljøet, slik tittelen «Nattredaktøren» klart forteller om.

På krimlista finner vi også Hans Olav Lahlum, med krimromanen «Menneskefluene». Det er Lahlums første krim, men historikeren er i tillegg aktuell med en ny sakprosabok fra det politiske miljøet. Etter Haakon Lie-biografien kommer han med et nytt dypdykk i Arbeiderpartiets indre liv, med boka «Noen av oss har snakket sammen. Arbeiderpartiets historie 1945-1975», med hovedfokus på framfor alt Einar Gerhardsen og Trygve Bratteli.

Blant biografiene som ventelig vil tiltrekke seg størst oppmerksomhet er Tore Rems «Født til frihet», som er forfatterens annet bind i biografien om Jens Bjørneboe. Glemmes må heller ikke Gerd-Liv Vallas «Memoarer», som kommer i midten av november.

Les også: Bjørneboe blir ikke den samme

Truck og traktor

Erlend Loes Truckføreren Kurt har de siste årene gjort seg bemerket både på papir og på film, og før sommeren fikk han i tillegg kokt hodet sitt i teateroppsetningen «Kurt koker hodet». Nå har Loe bragt Kurt inn i den politiske sfæren, der han i «Kurt Kurér» må prøve å sette en stopper for et opprør i de nordligste fylket.

Slik som Loe har også Tore Renberg opplevd å få sine bøker filmatisert, og slik som Loe kommer også Renberg med en barnebok i år, «Gi gass, Ine». Men i motsetning til Loe er det ikke en truckfører som står i fokus her, men en liten gutt med sansen for traktorer.

Personvernpolicy