Truer med å flagge ut

CappelenDamm vurdere å flagge ut sin e-bokhandel, bekrefter adm.dir. Tom Harald Jenssen. (Foto: Jerl Fr. Erichsen, Scanpix)
CappelenDamm vurdere å flagge ut sin e-bokhandel, bekrefter adm.dir. Tom Harald Jenssen. (Foto: Jerl Fr. Erichsen, Scanpix)

CappelenDamm vurderer å etablere digital bokhandel i utlandet, for å slippe norsk moms på e-bøker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske bokbransjen har lenge krevd momsfritak på e-bøker, slik det er på papirbøker. Men regjeringen har så langt ikke kommet bokbransjen i møte, og nå truer Norges største forlag CappelenDamm med å flagge ut sin nettbokhandel digitalbok.no, slik at de kan omgå momskravet på e-bøker.

- Vi vurderer dette seriøst, og vil ta en avgjørelse i løpet av høsten, bekrefter forlagets adm.dir. Tom Harald Jenssen overfor ABC Nyheter.

Forskjellsbehandling

Han begrunner dette med at det vil være umulig for norske forlag å leve med den forskjellsbehandlingen mellom utenlandske og norske salgskanaler norsk moms på e-bøker tilsier.

- Fortsatt moms på e-boka betyr i praksis at du kan sitte hjemme i sofaen og kjøpe en bestemt e-boktittel fra eksempelvis Amazon og få boka uten moms, men om du fortsatt sitter i den samme sofaen og kjøper den samme e-boktittelen fra en norsk nettbokhandel blir du nødt til å betale moms. Det er en situasjon vi ikke kan leve med, og uten norsk momsfritak på e-bøker kan løsningen bli å etablere oss i utlandet.

CappelenDamm er eier av digitalbok.no, og Jenssen forteller at de har 400 egne og 25.000 utenlandske e-bøker. Alt ligger klart for å selge e-bøker, men per i dag får du ikke kjøpt noen på digitalbok.no. Kundene blir i stedet bare møtt med beskjeden «På grunn av myndighetenes utspill om moms på ebøker, har vi sett oss nødt til midlertidig å stenge salget av lesepakker», dvs lesebrett og e-bøker.

Kultur og finans

Da momsfritak på bøker ble innført, var det som et kulturpolitisk verktøy for å verne det norske språk. Men siden dette var lenge før den digitale tidsalderen, sier momsfrivedtaket naturlig nok ingenting om bøker på andre plattformer. Og siden e-tekst av Finansdepartementet er blitt definert som en momspliktig tjeneste så har det så langt også betydd moms på e-bøker.

Det har også ført til at spørsmålet om momsfritak på e-bøker ikke bare er en sak for Kulturdepartementet, men at også Finansdepartementet er på banen. Visstnok skal uenigheten mellom departementene i denne saken være årsak til at vurderingen har trukket ut i tid.

- Hvordan diskusjonen foregår innad i de to departementene vil jeg ikke ha noen formening om. Men det er et regjeringsspørsmål med stor betydning for kultur-Norge, er alt Jenssen ønsker å si om den departementale drakampen.

Personvernpolicy