Mistenkes for skattesvik

Åge Hareide mistenkes for skattesvik. Selv nekter han for hatt noen befatning med saken. (Foto: Marius Torgersrud / Scanpix)
Åge Hareide mistenkes for skattesvik. Selv nekter han for hatt noen befatning med saken. (Foto: Marius Torgersrud / Scanpix)

Viking-trener Åge Hareide mistenkes for skattesvik, etter at finansforetaket Kron der han var styreleder og aksjonær, gikk konkurs. Selv avviser fotballtreneren påstandene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bostyrer Fredrik Bie og borevisor Bengt Eriksen mener at tre sentrale personer, daglig leder Bo Nilsson og styremedlemmene Harald Vaaland og Åge Hareide, skal ha foretatt ulovlige uttak på 5,1 millioner kroner fra formuesforvalter Kron. I tillegg mistenkes de tre for å ha unndratt beløpet fra inntektsbeskatning, skrev Finansavisen mandag.

Årsaken til mistanken er salget av et handels- og transaksjonssystem som ikke hadde «vesentlig verdi» fra selskapet Nivaa til Kron. Av salgssummen på 23 millioner kroner er 5,1 millioner utbetalt til Nilsson, Vaaland og Hareides selskaper, ifølge avisen.

– Grove faktafeil

Hareide hevder imidlertid at han solgte alle sine aksjer i Nivaa før salget fant sted og at han ikke har mottatt penger i forbindelse med transaksjonen.

– Finansavisens påstander er basert på grove faktafeil. Jeg har ingen kjennskap til transaksjonen avisen viser til, rett og slett fordi jeg på det angivelige tidspunktet for transaksjonen for lengst hadde solgt meg ut av Nivaa. Følgelig har jeg verken mottatt eller tjent en eneste krone i tilknytning til noen transaksjon mellom Nivaa og Kron, opplyser Hareide i en pressemelding.

Han legger til at han dermed på ingen måte har vært involvert i brudd på aksje- eller skatteloven.

Varsler søksmål

Boet mener at transaksjonen er et ulovlig uttak og en arrangert bonusordning som innebærer skatteplikt.

«Det er et grunnleggende brudd på aksjeloven å gjennomføre et salg til overpris mellom nærstående parter. Forholdet kan medføre ansvar både for styret og revisor,» skriver borevisor.

Saken er sendt over til skattemyndighetene, og bostyrer Bie kommer om kort tid til å saksøke Kron-revisor Karl Arne Soltveit.

– Jeg vil kreve beløpet tilbakebetalt, og så blir det eventuelt opp til revisor om han vil gå til regressøksmål mot nøkkelpersoner i Kron, opplyser bostyreren til avisen.

Avviser påstandene

Revisor Karl Arne Soltveit er uenig i boets vurderinger, men vil ikke kommentere saken utover dette.

Åge Hareides selskap skal ifølge borevisor ha blitt tilført et lavere beløp enn Vaaland og Nilsson, men Hareide nekter altså for å ha hatt noe å gjøre med transaksjonen.

Også Kron-trioens advokat, Jon E. Skjørshammer, avviser at det er hold i påstandene.

– Vi mener disse påstandene er ubegrunnede, sier Skjørshammer. (©NTB)

Oppdatert klokken 15.05 med Hareides reaksjoner.

Personvernpolicy