Syv gisler drept

Gisseldramaet på Fillipinene skal ha endt med åtte drepte, syv passasjerer og kapreren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Manila stormet til slutt bussen som ble kapret tidligere mandag. Like før klokken 15 norsk tid, viste TV-bildene at flere passasjerer har overlevd. De kom gråtende ut av bussen hvor de i flere timer har vært holdt som gisler.

- Sju personer fra Hongkong er drept, mens to er alvorlig såret og ytterligere seks er brakt til sykehus. sier Hongkongs leder Donald Tsang. Han sier han er nedslått over Filippinenes håndtering av gisselsituasjonen mandag.

– Måten det ble håndtert på, og spesielt utfallet, synes jeg er skuffende.

Det var i alt 25 personer om bord i bussen, og 22 av dem var turister fra Hongkong. De siste tre var filippinere.

På direktesendt TV har seere over hele verden fulgt den dramatiske aksjonen hvor politiet brukte slegge for å knuse bakvindu og dør.

Ved 14.10-tiden mandag ettermiddag, norsk tid, tok de første politimennene seg inn i bussen. Flere skuddsalver ble avfyrt, og det så lenge ut som om aksjonen hadde fått et tragisk utfall.

Ifølge CNN skal kapreren ha blitt skutt i hodet og drept av filippinsk politi.

Forhandlinger

Politiet forhandlet med kapreren i flere timer, før situasjonen tok en dramatisk vending mandag kveld lokal tid.

Kapreren, en tidligere politimann, truet med å drepe alle gislene etter å ha fortalt i et direktesendt radiointervju at han hadde skutt to av dem.

Ifølge kilder var også resten av gislene skutt, men dette ble ikke bekreftet av politiet.

Tidligere politimann

Kapreren skal være Leocadio Santiago, en politimann som ble sparket etter å ha blitt anklagd for tyveri, utpressing og narkotikaforbrytelser. Han kapret bussen væpnet med blant annet et M-16 automatgevær og krevde å få jobben tilbake.

Bussen sto parkert ved en park i sentrum av Manila da en tungt bevæpnet mann kom på og tok kontroll over bussen, ifølge radiostasjonen DZBB.

Personene om bord i bussen er turister fra Hongkong. Det var både barn og voksne blant dem, men det er ikke kjent hvor mange barn som fortsatt er om bord i bussen.

Ifølge politiet startet de forhandlinger og fikk etter hvert mannen til å samarbeide, og sju gisler ble løslatt i morgentimene mandag.

Etter en stund klistret gisseltakeren opp en lapp i vinduet der han advarte om at «noe stort» kom til å skje.

– Jeg kan se flere elitestyrker komme, de er over alt. Jeg vet at de vil drepe meg. Jeg sier til dem nå at de må dra fordi jeg hvert øyeblikk kan gjøre det samme her, sa kapreren tidligere mandag.

Kapreren, en tidligere politimann, truet med å drepe alle gislene etter å ha fortalt i et direktesendt radiointervju at han hadde skutt to av dem. Foto: AFP / Scanpix.Kapreren, en tidligere politimann, truet med å drepe alle gislene etter å ha fortalt i et direktesendt radiointervju at han hadde skutt to av dem. Foto: AFP / Scanpix.


Personvernpolicy