Sture Bergwall (dømt som Thomas Quick) frikjent:

Therese-saken åpnes igjen

(Foto: Per Løchen / SCANPIX / NTB Pluss arkiv)
(Foto: Per Løchen / SCANPIX / NTB Pluss arkiv)

For tolv år siden ble Thomas Quick dømt for drapet på 9 år gamle Therese Johannessen fra Drammen. Nå er han frikjent og saken må gjenopptas i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter):I dag frikjente svenske påtalemyndigheter i realiteten Sture Bergwall (60) for drapet på den norske jenta Therese Johannessen. Det var i 1998 - og under navnet Thomas Quick - han ble trukket inn i den norske drapssaken og senere dømt.

«Omstendighetene kaster tvil om skyldsspørsmålet. Jeg har ikke noe imot at dette prøves på nytt», heter det i en uttalelse fra Björn Ericson som leder den svenske Riksenheten för polismål, mandag morgen.

- Det var ingen overraskelse, men man er jo alltid spent på om myndighetene vil beskytte hverandre. Jeg sitter nå å leser uttalelsen. Det føles veldig bra, sier Sture Bergwall til ABC Nyheter.

Formelt sett vil en frifinnelse først finne sted senere, og når saken kommer opp i svensk tingrett. Men i praksis oppfattes dette som en frikjennelse av Bergwall.

22 år etter at 9 år gamle Therese Johannessen forsvant fra bydelen Fjell i Drammen, må norsk politi ta opp igjen saken. Det krever advokat Fridtjof Feydt som representerer Thereses mor.

- Vi vil be om at saken blir gjenopptatt i Norge. Og så må noen stå til ansvar for denne gigantiske rettsskandalen, sier Feydt til ABC Nyheter.

De siste tyve årene har Bergwall vært under tvungen psykiatrisk behandling ved Säter sykehus i Dalarna. Han er dømt for å ha begått åtte drap, men trakk tilbake alle sine tilståelser for knapt to år siden.

Han er tidligere i år frikjent for et annet av de drapene han er dømt for. Og til høsten er det ventet at det vil komme nye avgjørelser fra svenske påtalemyndigheter i to andre saker som også omhandler norske ofre - Gry Storvik og Trine Jensen som ble drept på 80-tallet. Disse sakene er begge foreldet, men det er ikke Therese-saken.

I sin tid var etterforskningen rundt 9-åringens forsvinning den mest omfattende og dyreste innsatsen fra norsk politis side. Man tømte blant annet et tjern i en resultatløs jakt på barnets levninger.

Denne saken var den eneste av de åtte Quick-sakene hvor man fant noe som kunne ligne et fysisk bevis. Men i år er det sådd tvil om det norske rettsmedisinske eksperter mente var beinrester fra et ungt menneske virkelig var dette. En ny vurdering av svenske eksperter har konkludert med at det egentlig var snakk om trebiter og brent plastikk.

- Fra påtalemyndighetens side er det aldri bra når det blir sådd usikkerhet om et bevis, påpekte påtalemyndighetenes gransker, Björn Ericson, i en kommentar til ABC Nyheter om dette.

Bergwall har tidligere fortalt ABC Nyheter om at tilståelsene kom i kombinasjon mellom den psykiatriske behandlingen han fikk og et svært høyt inntak av narkotikaklassifiserte medisiner.

- Jeg har jo tilstått tredve drap, fortalte han for å illustrere sin vilje til å føye sine terapeuter og samtidig sikre tilførselen av dop.

Bergwall fikk i slutten av juli avslag på sin anke og ønske om ekstern rettspsykiatrisk vurdering. Et av ankeinstansens hovedargumenter var da at han forsatt er dømt for syv av drapene. I forrige uke ba Bergwall om selv å få forklare seg muntlig ved en kommende psykiatrisk vurdering. Han har de siste årene ikke deltatt på disse møtene.

Les også: - Jeg har jo tilstått tredve drap

Les også: - Jeg kan snart være fri! I de andre sakene som nå alle er gjenstand for ny vurdering bygger en kun på Bergwalls tilståelser. Avhørene som ledet frem til disse har av flere blitt sterkt kritisert. Mannen som var aktor i alle sakene, Christer van der Kwast, har i en epost til ABC Nyheter skrevet at han ikke bryr seg om de nye forklaringene fra den dømte.

Personvernpolicy