Reddet ni hvaler

Redningsarbeiderne løfter en av hvalene tilbake i bølgene. Foto: Carolyn Smith/Miljøverndepartementet via AFP/Scanpix.
Redningsarbeiderne løfter en av hvalene tilbake i bølgene. Foto: Carolyn Smith/Miljøverndepartementet via AFP/Scanpix.

I dag rykket bulldoserne inn for å begrave de resterende 49 døde hvalene i sanddynene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden fredag morgen har over 200 miljøvernere og redningsarbeidere jobbet på spreng for å forsøke å redde flest mulige grindhvaler etter at en massestranding ble oppdaget på en strand nord i New Zealand.

Les også: Kjemper for å redde dødsdømte hvaler

Det store flertallet var allerede døde da strandingen ble oppdaget. Carolyn Smith fra Miljøverndepartementet sa til AFP at hvalene sannsynligsvis strandet i løpet av natten og at det var grunnen til at så mange allerede var døde.

Det trengs minst fem personer per grindhval for å få den ut igjen i vannet, da de veier opp mot halvannet tonn.

De resterende grindhvalene begraves nå i sanddynene av bulldosere. Urbefolkningens eldre leste bønner over de døde hvalene.

Massestrandinger

Redningsarbeiderne klarte i utgangspunktet å få 13 hvaler ut i sjøen igjen, men 4 av dem strandet på nytt og dødstallet endte da på 49 ifølge AP.

Strandinger som denne er ikke uvanlig langs kysten av New Zealand og i desember i fjor døde over 100 hvaler i en stranding sør i landet.

Den mest omfattende massestrandingen man kjenner til i nyere tid skjedde på New Zealand i 1985. Da strandet omkring 400 grindhvaler der. Også i 2005 strandet det 129 grindhvaler på New Zealand, men da gang greide myndighetene å redde 108 av dem.

Denne gangen måtte myndighetene gripe inn og avlive de hvalene som man ikke klarte å redde for å sikre at hvalene i sjøen ikke skulle vende tilbake til stranden.

Ukjent årsak

Det skjer stadig oftere strandinger, men teoriene om hvorfor dette skjer er også økende. En av teoriene, at det er sonarer som kan forårsake det, er det enighet om, men hvordan det skjer, vet man fortsatt ikke.

Flere hvalstrandinger har skjedd i samband med militær testing av sonarer, skriver Science News. Man har sett eksempler på at nebbhval har blitt skylt inn mot stranden, noen ganger med blod i ører og øyne, men uten noen åpenbar forklaring for deres død.

Noen tror det skader ørene deres, andre tror at lyden skaper bobler i vevet som fører til blodpropp, ifølge Nettavisen.

En annen teori er at sonarene stresser og gjør dyrene desorienterte, som fører til hvalene kommer for fort opp til overflaten og deretter får det som blant dykkere kalles dykkersyken. Det skyldes dannelse av nitrogengass-bobler i blodomløpet og i kroppens vev. Boblene oppstår hvis man forflytter seg raskt fra dypet og opp til havoverflaten, hvor trykket er lavere.

Personvernpolicy