Terrorsiktet nordmann knyttes til al-Qaida

Her har PST gjort beslag i forbindelse med terror-arrestasjonene som i inkluderte David Jakobsen (midten) med sin forsvarer Kjell T. Dahl (t.h.). Foto: Scanpix. Nå knyttes med-siktet Mikael Davud til nettverket som sto bak London-bombingene (t.h.). Foto: AP.
Her har PST gjort beslag i forbindelse med terror-arrestasjonene som i inkluderte David Jakobsen (midten) med sin forsvarer Kjell T. Dahl (t.h.). Foto: Scanpix. Nå knyttes med-siktet Mikael Davud til nettverket som sto bak London-bombingene (t.h.). Foto: AP.

Britisk etterretning knytter den terrorsiktede nordmannen Mikael Davud til et al-Qaida-nettverk som skal ha vært involvert i bombeangrepene i London i 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om de siktede i terrorsaken

* Tre personer med permanent oppholdstillatelse i Norge ble 8. juli 2010 varetektsfengslet og siktet for å ha inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord. De tre er:

* Mikael Davud (39), den antatte hovedmannen, er uigur fra Kina. Kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

* David Jakobsen (31). Usbeker. Kom til Norge som asylsøker i 2002. Fikk avslag på søknaden om asyl, men ble innvilget permanent opphold gjennom familiegjenforening.

* Shawan Sadek Saeed Bujak (37). Kurder fra Irak. Kom til Norge i 1999 og er innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han ble pågrepet i Tyskland og senere utlevert til Norge.

* 9. august ble alle tre varetektsfengslet i fire nye uker med full isolasjon. (©NTB)

London-avisen The Daily Telegraph viser til etterretningskilder og utpeker den 39 år gamle uigur-kineseren Mikael Davud, som har sittet varetektsfengslet i Norge siden 8. juli, til leder for en av fire terrorceller i et nettverk som ble dannet av briten Rashid Rauf.

Davud kom til Norge i 1999 og ble senere norsk statsborger.

Fire celler

Rashid Rauf skal ha vært tilknyttet al-Qaida og skal ha opprettet et nettverk bestående av fire celler i henholdsvis, Storbritannia, Belgia, USA og Norge, hevder de britiske etterretningskildene.

Nettverket knyttes blant annet til bombene som kostet 52 mennesker livet i London i juli 2005, og til planer om å sprenge fly i lufta over Atlanterhavet.

Rauf forsvant fra pakistansk varetekt i 2007 og ble drept i et amerikansk droneangrep året etter.

Medlemmer av alle de fire terrorcellene var i Pakistan mot slutten av 2008, hevder britisk etterretning.

Benekter

– Det er lite jeg kan kommentere på grunn av taushetsbelagte opplysninger her i Norge, men det er ganske meningsløst når saken i så omfattende detalj brettes ut i andre utenlandske medier, sier Davuds forsvarer Arild Humlen til NRK.

Men han sier at hans klient avviser påstandene, og at Davud ikke har hatt noen intensjoner om å utføre noen handlinger rettet mot norske eller andre interesser i Norge.

– Han har aldri på noe tidspunkt deltatt i planer eller inngått i noe forbund med noen, verken i Norge eller i utlandet, slik PST hevder. Men samtidig kan han ikke utelukke at han uforvarende har vært i kontakt med personer vestlig etterretning har interesse for, fordi han har vært i kontakt med religiøse, islamske miljøer som et ledd i hans egen dype religiøsitet, sier Humlen til TV 2.

Treningsleir

Ifølge det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel deltok Davud på en treningsleir i Waziristan på grensen til Afghanistan i 2008, men dette har 39-åringens andre forsvarer, Carl Konow Rieber-Mohn, benektet.

– Han har vært i Pakistan en gang etter at han kom til Norge. Det var forsommeren eller sommeren 2001, sa Rieber-Mohn til TV 2 i forrige måned.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kan ikke bekrefte at Davud oppholdt seg i Pakistan på det aktuelle tidspunktet. PST vil heller ikke kommentere opplysningene om at den norske terrorcellen skal ha tilknytning til Rashid Raufs nettverk, skriver Aftenposten.

Ifølge The Daily Telegraph har terrorcellene i nettverket, med unntak av den belgiske, kommunisert med en mann som nå sitter fengslet i Pakistan. Mannens identitet er uklar, men han skal ha kalt seg selv enten Sohaib, Ahmad eller Zahid. (©NTB)

Les mer om terrorsiktelsene:

Opphever fengsling av terrorsiktet

PST-sponset ferietur kan ha avslørt informant

Terrorsiktet krever halalmat før han snakker

Terrorsiktet på vei hjem til Norge

Terrorsiktet anker fengslingskjennelse

Terrorsiktet kontaktet selv politiet

Terrorsiktet ønsker å forklare seg i åpen rett

Terrorsiktet 37-åring forstår ikke anklagene

Terrorsiktet var påmeldt oljeboringskurs

Terrorsiktet ble pågrepet i Duisburg

Terrorsiktet hevder han ble lurt

Personvernpolicy