Familiene til de omkomne samlet i Danmark

Danske Søren Thuesen reiser fra Sørlandet sykehus torsdag kveld. Foto: Henrik Hanselmann / SCANPIX.
Danske Søren Thuesen reiser fra Sørlandet sykehus torsdag kveld. Foto: Henrik Hanselmann / SCANPIX.

De to som overlevde båtulykken utenfor Mandal, er nå tilbake i Danmark. Et fly fra Forsvaret dro fredag kveld ut på et siste søk etter de fire som fortsatt er savnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag var de pårørende til alle de seks involverte samlet hjemme hos en av familiene.

– Jeg har regelmessig telefonisk kontakt med de pårørende i Danmark, og alle familiene har fått tilbud om å komme hit til Mandal for å se stedet der den tragiske ulykken skjedde. Om de vil ta imot tilbudet, og når det eventuelt kan skje, er opp til de berørte, sa politistasjonssjef Bjart Gabrielsen på et møte med pressen fredag ettermiddag.

Det var i løpet av fredag morgen og ettermiddag ikke funnet spor av de savnede.

– Men når det eventuelt skjer, så er det de pårørende som vil få vite det først, ikke pressen, understreker politistasjonssjefen.

Forsvaret tar siste søk

Fredag morgen ble også dykkere satt inn i letingen etter de fire antatt omkomne danskene, som forliste utenfor Mandal onsdag. Tidlig på kvelden avsluttet imidlertid alle sivile enheter sitt arbeid med søket.

– Politiet, Redningsselskapet, båter, dykkere og frivillige har nå avsluttet søket, sa operasjonsleder Per Kristian Klausen i Agder politidistrikt til NTB ved 19-tiden fredag.

Med mindre det dukker opp noen konkrete spor etter de savnede, vil søket ikke bli gjenopptatt.

– Forsvaret skal gjøre et siste søk med fly i et større område, fra ulykkesstedet og bortover mot Lindesnes-halvøya. Det skal senere avgjøres hvorvidt de også skal ta en runde lørdag, sier Klausen.

Til havs

Hvis ikke de savnede blir funnet i det området der de gikk ned, er de trolig ført til havs med strømmen, som er veldig sterk i området. Øyene der de seks danskene havarerte, ligger i den aller sørligste delen av landet.

Det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder muligheten for å finne de omkomne.

– Fordi strømforholdene er ulike i de forskjellige lagene i vannet, er det umulig å si hvor de kan være. Men før eller siden vil de flyte opp til overflaten, sier redningsleder Tor Damkås ved politiet i Vest-Agder til NTB.

Det ble ikke foretatt søk langs strendene fredag.

Sterkt preget

Ifølge politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal er de to overlevende, Søren Thuesen og Niels Højlund, sterkt preget av den dramatiske hendelsen onsdag. Etter at de to var utskrevet fra sykehuset torsdag, besøkte Gabrielsen dem og familiene deres på hytta på Skjernøya, der de ferierte da ulykken inntraff.

– De er begge glade og lettet over å være i live, men samtidig er de svært lei seg for å ha mistet fire kamerater.

De to som overlevde og deres familier ytret ønske å være med på letingen etter de savnede, men etter samtale med politiet valgte de å reise hjem.

Fredag formiddag var det tre dykkerteam à to personer som deltok i letingen. Flere frivillige med private båter var fredag med i letingen etter de antatt omkomne.

Personvernpolicy