- Ikke aktuelt å fengsle Rasool

Utleveringsbegjæringen frafalt fordi det ikke ville være aktuelt å fengsle Shahid Rasool om man fikk ham utlevert. Foto: Politiet / Ole Peder Giæver.
Utleveringsbegjæringen frafalt fordi det ikke ville være aktuelt å fengsle Shahid Rasool om man fikk ham utlevert. Foto: Politiet / Ole Peder Giæver.

Norske myndigheter besluttet etter en vurdering at det ikke vil være aktuelt å fengsle Shahid Rasool om man fikk ham utlevert. Derfor ble utleveringsbegjæringen til Brasil frafalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag meldte ABC Nyheter at brasiliansk høyesterett har bestemt at Shahid Rasool skal løslates fra fengselet der han har sittet i varetekt siden 2007.

Avgjørelsen ble tatt etter at norske myndigheter frafalt kravet om å få Rasool utlevert til Norge.


Les også: Shahid Rasool blir løslatt i Brasil

Fredag forklarer statsadvokat Terje Nybø bakgrunnen for avgjørelsen:

- Etter en vurdering fant man at det ikke ville være aktuelt å be om fengsling i Norge for de forholdene som lå til grunn for utleveringsbegjæringen. Vi ønsket ikke å bidra til en fengsling i Brasil basert på forhold i Norge som ikke gir grunnlag for fengsling her, sier statsadvokat Terje Nybø til ABC Nyheter.

- Hvorfor har det tatt så lang tid å komme til denne beslutningen?

- Generelt tar rettslig samarbeid lang tid, særlig med samarbeid der det kreves oversendelser via Justisdepartementet. Dokumenter skal oversettes, og det tar lenger tid med rettslig samarbeid med Sør-Amerika enn Europa, det sier seg selv, sier Nybø.

Brødre dømt

I Norge er Rasool tiltalt for trygdebedrageri, og i et økonomikompleks hans brødre har blitt domfelt for. Rasool er også siktet, men ikke tiltalt, for Sandaker-drapet i 2004.

- At utleveringsbegjæringen er frafalt betyr ikke at siktelsen nødvendigvis er frafalt i disse sakene. Det var kun fengslingsspørsmålet vi vurderte, sier Nybø.

Rasool ble pågrepet med falskt pass i Natal i 2007. Flere andre nordmenn ble pågrepet i mai samme år, der hovedanklagene dreide seg om hvitvasking av penger, skatteunndragelse og forfalsking av dokumenter.

Les også: - Forstår at de har blitt brukt

Aker Brygge-skytingen

- Han har sittet i varetekt i Brasil i 3,5 år. Jeg har i hele denne perioden arbeidet for at han skal løslates, det siste året med fokus på at utleveringsbegjæringen skal trekkes. Påtalemyndigheten har valgt å trekke begjæringen etter henvendelser fra meg. Dette har sin bakgrunn i at Aker Brygge-saken ble henlagt, sier Rasools advokat Marius Dietrichson til ABC Nyheter.

Aker Brygge-saken dreide seg om skudd avfyrt på Aker Brygge i Oslo sommeren 2006. I forbindelse med denne episoden ble Rasool etterlyst.

- Han var bedt utlevert på grunnlag av denne. Nå som den er henlagt måtte de også trekke utleveringsbegjæringen, sier Dietrichson.

- I realiteten var det Aker Brygge-saken som begrunnet utleveringen, ikke de andre sakene politiet hadde på ham.

I Brasil er han tiltalt for et tilsvarende økonomikompleks som i Norge. Saken har gått sin gang for retten i Brasil, men dommen har ikke falt.

- Gitt den lange varetekten han har måttet utholde i Brasil håper vi at han ikke vil få noen videre fengselsstraff når dommen kommer, sier Dietrichson.

Personvernpolicy