Klar for innspilling

I «Oslo, 31 august» følger vi en mann i løpet av en dag. Anders Danielsen Lie (bildet) spiller hovedrollen. Her ser vi ham i Joachim Triers forrige film «Reprise».
I «Oslo, 31 august» følger vi en mann i løpet av en dag. Anders Danielsen Lie (bildet) spiller hovedrollen. Her ser vi ham i Joachim Triers forrige film «Reprise».

Det var en gang en hudløs dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er viktig å bli ferdig før bladene på trærne blir gule, sier produsent Yngve Sæther til ABC Nyheter.

Om nøyaktig sju dager begynner innspillingen av regissør Joachim Triers neste film «Oslo, 31 august». I tretti dager skal det spilles inn i solskinn, regn og det som måtte komme.

Filmskole-ånd

«Reprise» som var Triers forrrige film og debut, ble en internasjonal kritikersuksess. Denne gangen har regissør og filmteam forsøkt å finne tilbake til ånden fra filmskolen. Håpet er en premiere på Cannes filmfestival til våren.

Produsent Yngve Sæther (foto: Scanpix)Produsent Yngve Sæther (foto: Scanpix)

- Med denne filmen har det gått veldig kort tid fra unnfangelse til opptak. I stedet for å gå mange runder for så å oppleve at ideen om hva du ønsker å gjøre kanskje forsvinner i prosessen, har vi jobbet raskt og intenst i et veldig sammensveiset team. For Joachim tror jeg at det har vært litt som å jobbe med familien, forteller Sæther.

24 timer

«Oslo, 31. august» handler om en mann i Oslo i ett døgn. Det er et eksistensielt drama om menneskene han møter og følelsene som kan oppstå og kollidere med hverandre i løpet av 24 timer.

Hovedrollen spilles av lege/skuespiller Anders Danielsen Lie, som også hadde en hovedrolle i Triers forrige film.

-Vi følger ham i løpet av den mest avgjørende delen av hans liv. Vi ønsker å skape et slags øyeblikksbilde av håp, forventning, frykt og en skildring av det mørkeste. Det er et komplekst portrett av et menneske. Litt av ambisjonen blir å fange inn noe ekte. Filmen vil blant annet ha dokumentariske innslag, sier Sæther.

Bruker amatører

For å øke autensiteten har filmskaperne søkt etter amatørskuespillere.

- Det har vært spennende og interessant å se så mange nye ansikter. Amatørskuespillere skal spille en del av de mindre rollene. Vi vil jo bruke noe av det som er genuint med disse personene og låne mye av deres personlighet i filmen. Satt i en sammenheng oppstår noe nytt, sier han.

Hvorfor ble det akkurat den datoen, 31 august?

Det er nok litt tilfeldig, det gikk ut på å finne en høstdag og en dato som var lett å huske. Den 31. august er midt i overgangen fra sommer til høst. Det kan være sol, regn og overskyet på samme dag. Vi kan vise alt, sier produsenten.

Vet du at det er dødsdagen til Diana?

Døde Lady Diana på den datoen? Pussig nok foregår en annen film jeg holder på med «Jeg reiser alene», basert på Tore Renbergs «Charlotte Isabel Hansen», også da. Men nei, det er nok litt tilfeldig, innrømmer Sæther.

Fransk-inspirert

Joachim Trier var i «Reprise» inspirert av franske nybølge-regissører som Godard og Truffaut. Også denne gangen har fransk film vært viktig. Sæther forteller at Louis Malles film «Le feu follet» fra 1963 er en stor inspirasjon for «Oslo, 31. august». Her følger vi en manns møte med gamle venner etter et opphold på en rusklinikk.

- «Oslo, 31. august» er et forsøk på å fange livet og det ekte. Vi vil skildre en av disse dagene man tar innover seg alle mennesker og lyder rundt seg. En av de hudløse dagene, sier produsenten.

Se et klipp fra «Le feu follet»:


Personvernpolicy