Dette er de savnede

Thomas Hermansen (t.v.), Henrik Hyrup Møller (øverst til høyre) og Nikolaj Munk Nielsen er tre av de fire savnede. Den fjerde savnede er Jakob Skovgaard Andersen. Bildet til høyre viser båten til de savnede. (Foto: Redningsselskapet/privat)
Thomas Hermansen (t.v.), Henrik Hyrup Møller (øverst til høyre) og Nikolaj Munk Nielsen er tre av de fire savnede. Den fjerde savnede er Jakob Skovgaard Andersen. Bildet til høyre viser båten til de savnede. (Foto: Redningsselskapet/privat)

Dykkere ble fredag morgen satt inn i letingen etter de fire antatt omkomne danske mennene som forliste utenfor Mandal onsdag. Danske medier har i dag frigitt navnet på de savnede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ettersom pårørende nå er orientert, valgte politiet å gå ut med navnene til de savnede fredag ettermiddag.

De savnede etter båttragedien i Mandal er Henrik Hyrup Møller, Jakob Skovgaard Andersen, Nikolaj Munk Nielsen og Thomas Hermansen.

Dykkere er nå satt inn i søket.

– Søket er nå forandret. Det er lite håp om å finne de savnede i live. Vi leter derfor ikke lengre etter overlevende, men konsentrerer oss om å finne de fire som etter all sannsynlighet er omkommet, sier redningsleder Tor Damkås ved politiet i Vest-Agder til NTB.

Les også: Tror danskene er omkommet

Dykkere fra Mandal brannvesen leter i et helt bestemt geografisk område der de fire sist ble sett i live av sine kamerater og der de sannsynligvis har druknet.

Det er ifølge Damkås ikke lov å bruke frivillige dykkere til å lete etter omkomne, kun offentlige. Dermed har ikke redningsledelsen så mange dykkere til rådighet som de kanskje skulle ønske. Samtidig er det begrenset hvor lenge dykkerne kan være under vann. Fredag formiddag var det tre dykkerteam à to personer som deltok i letingen. Det var stille vær på sjøen om formiddagen, men senere på dagen var det ventet kuling.

Til havs

Hvis ikke de savnede blir funnet i det området der de gikk ned, er de trolig ført til havs med strømmen, som er veldig sterk i området. Øyene der de seks danskene havarerte, ligger i den aller sørligste delen av landet.

Det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder muligheten for å finne de omkomne.

Les også: Fire savnet etter båtulykke - to svømte i land

– Fordi strømforholdene er ulike i de forskjellige lagene i vannet, er det umulig å si hvor de kan være. Men før eller siden vil de flyte opp til overflaten, sier Damkås.

Det blir ikke foretatt søk langs strendene fredag.

– Vi konsentrerer oss nå om sjøen, samtidig som vi driver søk med vannkikkert fra båter som går langs land, sier Damkås.

Sterkt preget

Ifølge politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal er de to overlevende, Søren Thuesen og Niels Højlund, sterkt preget av den dramatiske hendelsen onsdag.

– De er begge glade og lettet over å være i live, men samtidig er de svært lei seg for å ha mistet fire kamerater.

Det er ikke kjent når de to overlevende og deres pårørende vil returnere til Danmark. Pårørende til de fire som er savnet har foreløpig bestemt seg for å bli hjemme og ikke komme til Mandal.

Minnestund

Talsperson Stefan Primdahl i Århus menighet sier til avisen at det planlegges en minnestund for de fire som høyst sannsynlig har omkommet.

– Det blir en minnestund i Århus Valgmenighed, men tidspunktet er ennå ikke fastsatt ettersom vi ønsker at de pårørende skal være med å bestemme dette, sier han.

Ifølge politiet står de klar til å ta imot familiene til de savnede danskene om de ønsker å komme til Mandal for å bli orientert om ulykken og den omfattende redningsaksjonen.

Søren Thuesen og Niels Højlund overlevde den tragiske ulykken som fant sted da båten til de seks danske kameratene kantret utenfor Skjernøy utenfor Mandal onsdag. Thuesen reddet kameraten etter å ha svømt over sju kilometer for å varsle om hendelsen. (©NTB)

Personvernpolicy