- Han kan leve i syv år til

Abdel Basset al-Megrahi (58) fotografert på sykehus i den libyiske hovedstaden Tripoli i september i fjor. I august i fjor ble Lockerbie-bomberen løslatt fra fengsel i Storbritannia ettersom han kun hadde kort tid å leve. Ett år etter er al-Megrahi fortsatt i live. Foto: AP / Scanpix.
Abdel Basset al-Megrahi (58) fotografert på sykehus i den libyiske hovedstaden Tripoli i september i fjor. I august i fjor ble Lockerbie-bomberen løslatt fra fengsel i Storbritannia ettersom han kun hadde kort tid å leve. Ett år etter er al-Megrahi fortsatt i live. Foto: AP / Scanpix.

Lockebie-bomber har mange år igjen å leve, hevder medisinske kilder i Libya. Nå advarer Storbritannia Libya mot å feire at det er gått ett år han ble løslatt for å dø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20.august 2009 ble Lockerbie-terrorist Abdel Basset al-Megrahi (58) sendt hjem til Libya for å dø. Megrahi har uhelbredelig prostatakreft, og leger mente han hadde bare tre måneder igjen å leve.

Men lite har skjedd etter at han bleløslatt fra fengselet i Skottland.

Fredag hevdet libyske leger at han kan leve i opptil syv år til.

- Jeg har blitt fortalt av noen pålitelige medisinske kilder i Tripoli at Megrahi kan leve i inntil syv år til, sier Ashour Shamis, redaktør for nyhetsnettstedet Akhbar Libya, til avisen The Guardian.

- Han blir tatt veldig godt vare på. Han har 24-timers omsorg hjemme, og hvor enn han går, har han leger med seg, fortsetter han.

Lever skjermet liv

Megrahi er ikke sett offentlig etter at han ble løslatt. Flere kilder hevder at han får cellegift-behandling.

Personer som står Megrahi nær, sier han lever et skjermet liv sammen med sin familie i en strengt bevoktet villa i overklassestrøket Damas i Tripoli.

I 2001 ble Megrahi dømt til livsvarig fengsel for massedrap etter at Pan Ams fly fra London til New York ble sprengt i filler av en bombe over den skotske småbyen Lockerbie, den 21. desember 1988. 270 mennesker ble drept. 11 av dem var personer som bodde i Lockerbie, som ble drept da vrakrester fra flyet traff en gate i den lille byen, blant annet hele vingeseksjonen, inneholdende 91 tonn drivstoff.

Vil avverge markeringer

Et stort krater i Lockerbie dagen etter katastrofen. Foto: ScanpixEt stort krater i Lockerbie dagen etter katastrofen. Foto: Scanpix

Rykter om planer for å markere årsdagen etter løslatelsen i Libya har fått Storbritannia til å reagere.

Det er blant annet snakk om å arrangere en bankett med Saif al-Islam al-Gaddafi, Muammar Gaddafis sønn og arving, som eskorterte Megrahi tilbake til Tripoli fra Skottland.

Den britiske ambassadøren i Tripoli, Richard Northern, gjør det klart overfor libyske myndigheter at alle offentlige arrangementer som har hensikten å hedre Megrahi, bør avverges. Han frykter at det blomstrende forholdet mellom de to landene vil skadeliggjøres av en eventuell markering.

Libya ignorerer

Flere av de etterlatte til de som mistet livet i den tragiske hendelsen har tidligere påstått at Abdel Basset al-Megrahi aldri var så syk som han ga uttrykk for å være.

Libyske myndigheter prøver av forlegenhet å ignorere det faktum at han ennå lever.

- Megrahi er i Guds hender. Han var i et skotsk fengsel. De som gjorde tre måneders-prognosen var britiske leger. Det faktum at han fortsatt er i live er Guds vilje, og har ingenting å gjøre med Libya, sa innenriksminister Abdel-Fatah Yunis al-Obedi til The Guardian forrige måned.

I juli fortalte professor Karol Sikora til avisen Sunday Times at han synes det er pinlig at al-Megrahi har levd mye lenger enn prognosene hans skulle tilsi.

– Det var 50 prosent sjanse for at han skulle dø i løpet av tre måneder, og 50 prosent sjanse for at han skulle overleve, sier han.

BP kan stå bak løslatelsen

Da den britiske statsministeren David Cameron var på USA-besøk i forrige måned, sa han tydelig i fra om at beslutningen om å løslate Megrahi var et eneste stort feilgrep. Han la skylden på skotske myndigheter.

– Jeg trenger ingen undersøkelse for å forstå at det var en dårlig beslutning, sa Cameron.

Forholdet mellom Storbritannia og Libya, som har vært anstrengt i mange år, blomstret i 2004 etter at Tony Blair møtte Libyas leder Muammar Abu Minyar al-Gaddafi. Lukrative oljekontrakter for selskapet BP og handelsavtaler ble innledet, og kritiske røster hevdet at Storbritannia satte Megrahi fri i bytte mot disse avtalene.

Les også: BP kan ha fått løslatt Lockerbie-terrorist

Les også: Dødssyk Lockerbie-bomber lever ennå

Personvernpolicy