Motstanderne tror Obama er muslim

MUSLIM? Til tross for tilhørighet i den samme kirken i Chicago i en årrekke tviler mange på at Barack Obama er kristen. Foto: Scanpix.
MUSLIM? Til tross for tilhørighet i den samme kirken i Chicago i en årrekke tviler mange på at Barack Obama er kristen. Foto: Scanpix.

To tredjedeler av de som mener Obama gjør en dårlig jobb, tror også at han er muslim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Amerikanerne er usikre på hvilken religion Barack Obama tilhører. Selv om han bestandig har tilhørt kristne kirker er det bare 34 prosent av de spurte som er sikre på at Obama er kristen, ifølge en undersøkelse gjennomført av Pew Research Center.

Helt siden Obama stilte til valg som president har det blitt stilt spørsmål både ved hans religiøse tilhørighet, og om han faktisk er født i USA. Nå viser det seg at usikkerheten rundt hans religion er sterkt økende.

Hvert år gjennomfører Pew Research Center en nasjonal spørreundersøkelse der de prøver å kartlegge hvordan folk ser på politiske figurers religiøse tilknytning. I fjor var det 48 prosent som plasserte Obama som kristen. I år har altså det tallet falt kraftig.

Mange vet ikke

Verre er det at hele 18 prosent av alle de spurte svarte at de tror Obama er muslim. Som selvfølgelig er feil. Lite overraskende er det likevel at det er blant Obamas motstandere at man finner flest som tror at den amerikanske presidenten tilhører Islam.

Av de 41 prosentene som mener Obama har gjort en dårlig jobb som president er det hele 75 prosent som tror at han også er muslim.

Washington Post har skrevet mye om undersøkelsen, og deres vurdering er at det fortsatt er vanskelig å si hvilke konsekvenser en slik undersøkelse har.

Ifølge avisens kommentator Chris Cillizza er det klare skillelinjer mellom de som støtter Obama og de som er mot ham. Motstanderne er mer tilbøyelige til å kalle Obama muslim, selv om de nok vet at han ikke er det i en slik undersøkelse.

Det største problemet slik avisen ser det, er likevel at så mange ikke vet hvilken religion presidenten har. Og at det i et gjenvalg kan skaffe han problemer, hvis han må bruke mye tid og energi på å klarlegge dette spørsmålet.

- Sprer usannheter

Det hvite hus uttrykte misnøye med resultatet av undersøkelsen. Trosrådgiver Jushua Dubois gikk langt i å anklage politiske motstandere for å spre misinformasjon.

- Mens presidenten hele tiden har fulgt sin kristne tro, så er det mange som er fast bestemte på å spre usannheter om presidenten, hans verdier og hans tro, sier Dubois ifølge Washington Post.

Det er ikke bare religionen det blir stilt spørsmål ved. Faktisk tror så mange som 25 prosent av det amerikanske folket at de har en president som ikke er født i USA. I en artikkel påstås det blant annet at Obama bruker et falsk fødselsnummer som en del av en velutviklet svindel som skal skjule at han ikke er født i landet. Det føres ingen bevis for påstanden, melder New York Times.

Bevis betyr lite

Under valgkampen postet Obama-kampanjen en skannet versjon av fødselsattesten hans, fra Hawaii, på internett. Men det har ikke hatt noen effekt på de såkalte «birthers», som fortsatt mener det ikke finnes noe bevis på at Obama har rett til å være president.

Den siste uken har kontroversen økt, etter at Obama i en tale poengterte at muslimer, som alle andre religiøse, har en grunnlovssikret rett til å praktisere sin religion i USA. Uttalelsen ble straks tatt til inntekt for at Obama støttet byggingen av en megamoské like ved tomten der World Trade Center sto før angrepet 11. september 2001.

Resten av uken har gått med til brannslukking, og en rekke politikere har slått politisk mynt på at Obama støtter muslimene foran følelsene til de pårørende etter 9/11.

Det hvite hus har foreløpig sagt at dette er en sak de ikke legger seg opp i, og at det er noe som de lokale myndighetene i New York har råderett over. Det har så langt ikke bidratt til å dempe gemyttene.

For orden skyld: Spørreundersøkelsen som Pew gjennomførte ble gjort før Obama kom med uttalelsene som har blitt lenket til moske-byggingen.

Personvernpolicy