Flomofre skadd av miner

Flommen i Pakistan har flyttet mange miner og ueksploderte våpenrester. Seks personer har allerede blitt skadet av de flytende «bombene». Foto: AFP / Scanpix.
Flommen i Pakistan har flyttet mange miner og ueksploderte våpenrester. Seks personer har allerede blitt skadet av de flytende «bombene». Foto: AFP / Scanpix.

Flomofrene i Pakistan står overfor enda en fare: flytende miner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flommen i Pakistan har flyttet mange miner og ueksploderte våpenrester som stammer fra de lange periodene med konflikt i det nordvestlige Pakistan.

- Seks personer har allerede blitt skadet som følge av miner som har blitt flyttet av vannmassene. Brosjyrer blir nå produsert og lokale media har blitt bedt om å hjelpe til med å varsle befolkningen i disse områdene om å være forsiktige, melder generalsekretær i Røde Kors, Brende Brende, i en pressemelding.

- Hjerteskjærende

Brende besøkte torsdag flere leire utenfor Shirkarpur i Sindh-provinsen i det sørlige Pakistan, som regnes for å være hardest rammet av flommen.

Generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende, besøker det flomrammede Pakistan. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors / ScanpixGeneralsekretær i Røde Kors, Børge Brende, besøker det flomrammede Pakistan. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors / Scanpix

- Omfanget av dehydrerte og syke barn er hjerteskjærende. Vi har besøkt flere leire med internt fordrevne i området Shikarpur, hvor det er kraftige utbrudd av skabb og andre hudsykdommer blant barna som følge av mangel på sanitære fasiliteter og medisiner, melder Brende.

De humanitære behovene er så store at Røde Kors og Røde Halvmåne i dag firedoblet beløpet de mener å trenge i støtte, til 425 millioner kroner.

- Dør av utmattelse

Dette for å kunne hjelpe over 900.000 mennesker i tiden fremover med nødhjelp, nødly, medisinsk hjelp, rent vann og bedrede sanitær forhold, samt å få i gang igjen inntektsgrunnlaget til mange de neste månedene, skriver Røde Kors i pressemeldingen.

- Vi hører nå om mennesker som dør av utmattelse og mangel på mat og vann. Nå ber jeg om at man støtter opp om behovet for mer hjelp. Den beste måten er å støtte Røde Kors og pakistansk Røde Halvmåne, som er i alle deler av Pakistan nå med over femti tusen frivillige som står på døgnet rundt der folk trenger dem, sier Brende.

1600 har mistet livet

Opptil 1.600 mennesker har mistet livet i flom i Pakistan de siste ukene, og seks millioner mennesker har behov for nødhjelp.

Satellittbilder viser at mer enn 2.300 landsbyer og 40 store byer er alvorlig rammet av flommen bare i Sindh-provinsen, i det sørlige Pakistan.

Frykter menneskehandel

Over fire millioner mennesker er hjemløse som følge av flom i Pakistan, ifølge FN. Tallet er oppjustert fra tidligere anslag på to millioner.

– Grove overslag viser at over fire millioner mennesker i Sindh og Punjab fortsatt ikke har tak over hodet. Situasjonen gir grunn til sterk bekymring, sier FNs talsmann Maurizio Giuliano.

Det er nå frykt for at barn skal bli utsatt for menneskehandel, ifølge Maurizio Giuliano.

– Noen familier vil kunne ta drastiske steg for å overleve. Selv om det ikke er noe som tyder på at det er skjedd hittil, er det en risiko, sier han.

Personvernpolicy