Pakistan i bokfokus

Laila Bokhari er spesialist på terrorisme og forsker ved NUPI. I boka «Hellig vrede» ser hun nærmere på Pakistan og terrorismenn. (Foto: Morten Holm, Scanpix)
Laila Bokhari er spesialist på terrorisme og forsker ved NUPI. I boka «Hellig vrede» ser hun nærmere på Pakistan og terrorismenn. (Foto: Morten Holm, Scanpix)

Pakistan står sentralt på den norske bokhøsten. I september kommer Aschehoug med Kristin Solbergs «Rapport fra Pakistan» og måneden etter slipper Gyldendal Laila Bokharis «Hellig vrede».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- «Hellig vrede» er et resultat av flere reiser, mye forskning og utallige møter med mennesker i Pakistan. Det er et besøk til min fars hjemland, i et forsøk på å finne ut hva som har skjedd og hvordan landet har kunnet bli et symbol på vold, ekstremisme og terror, sa forsker Lailia Bokhari (Norsk Utenrikspolitisk Institutt, med terrorisme som spesialfelt) da Gyldendal forlag torsdag presenterte sin høstliste.

Bokhari og forlaget forventer at boka vil kunne få oppmerksomhet og skape debatt, slik trolig også Morten A. Strøksnes bok «Et drap i Kongo», om Joshua French og Tjostolv Moland, vil gjøre.

Heyerdahl, Røkke og Snåsamannen

På den mer hjemlige fronten lanserer Ragnar Kvam jr. i november det tredje og avsluttende bindet i sin Thor Heyerdahl-biografi «Mannen og myten», mens Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum gir ut en uautorisert biografi om Kjell Inge Røkke.

Av andre ikke-skjønnlitterære titler merker vi oss også snåsamannen Joralf Gjerstads eringdringsbok «Den gode kraften» og finansminister Sigbjørn Johnsen fortelling om veien fra oppveksten i Hedmark til en plass ved Kongens bord, i boka «Æille åra innafor».

Aktuell Varg Veum

På den skjønnlitteære fronten kommer Gunnar Staalesen med en ny Varg Veum-roman. Høstens heter «Vi skal arve vinden», som vitner om utsøkt Staalesen-timing. Temaet kretser nemlig om konsekvensene av storstilte planer om vindmølleutbygging på Vestlandet, og Veum plasserer seg dermed midt i dagens aktuelle debatt om kraftutbygging kontra miljøvern.

Andre høydepunkter kan bli Johan Harstads «Osv», som er et resultat av at Harstad i fjor ble ansatt som husdramatiker ved Nationaltheatret. Ifølge forlaget er «Osv» et skuespill som i formen nærmer seg en roman. Så merker vi oss også at Levi Henriksen er høstaktuell med to titler, dels lettlestromanen «Lukten av propan om morgenen» og diktsamlingen «Kjære deg, min kjære».

Fra tv til bok

NRK-profilen Noman Mubashir har allerede fått mye oppmerksomhet for sin debutroman «Oslostaner», en bok som ifølge flere anmeldere tyder på at forlagene legger lista for kjendiser lavere enn for andre.

Les også: Noman Mubashir-intervju

Men Mubashir er ikke det eneste tv-fjeset som prøver seg skjønnlitterært på Gyldendal denne høsten. Komiker Øystein Bache debuterer i år som barnebokforfatter med «Opp ned…og litt til siden».

Også foruten disse to er medieverden godt representert på Gyldendals høstliste for debutanter. Alexandra Beverfjord («Kretsen») og Asle Skredderberget («Metallmyk») har skrevet hver sin krimroman, mens Bjørn Olav Nordahl («Nesten til stede») har vendt tilbake til oppveksten i Drammen i sin skjønnlitterære debut.

Personvernpolicy