Europadebatt i Sveits:Sveits vil ikke ha EØS

- Også EU-kommisjonens president Barroso er inneforstått med å fortsette bilaterale avtaler med oss, forteller president Doris Leuthard. Foto: Scanpix/EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
- Også EU-kommisjonens president Barroso er inneforstått med å fortsette bilaterale avtaler med oss, forteller president Doris Leuthard. Foto: Scanpix/EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbundsrådet i Sveits ble i går enige om å fortsette sitt forhold til EU på en måte som det norske stortingsflertallet mener er håpløst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Den sveitsiske regjeringen, forbundsrådet, kom torsdag formiddag med en viktig avklaring om landets framtidige forhold til EU:

- Våre bilaterale avtaler med EU gir oss nok spillerom og er det best egnede instrumentet for å forankre vår plass i Europa.

Det slo president Doris Leuthard fast på en pressekonferanse i Bern dagen etter at forbundsrådet hele onsdag hadde trukket seg tilbake for å konkludere i et spørsmål som griper midt inn i EU-debatten i Norge.

Det umulige alternativet

I norsk debatt insisterer stortingsflertallet på at det bare finnes to måter å ha handel med EU på:

Enten med EU-medlemskap eller med den omstridte EØS-avtalen. I EØS må Norge automatisk overta de nye lovene EU fortløpende vedtar.

Stortingsflertallet har gang på gang slått fast at den sveitsiske løsningen, konkrete sektoravtaler der Sveits ikke underkaster seg strømmen av lover som kommer fra Brussel, er et forferdelig dårlig alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Debatten Norge nekter å ta.

- Vi er en suveren stat

- Spørsmålet om automatisk overta deres lover, er utelukket. EU må erkjenne at vi er et suverent land, slo utenriksminister Micheline Calmy-Rey på torsdagens pressekonferanse.

Norge, Sveits, Island og Liechtenstein er forent i frihandelsforbundet EFTA. Men Sveits nekter å bli med i EØS-avtalen som de tre øvrige landene har inngått med EU.

Sveitserne har i stedet inngått til nå 120 sektoravtaler på områder de føler de kan gå med på EUs eksisterende lovverk idet avtalene blir inngått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjørnesteinen for vår bilaterale tilnærming er at begge parters suverenitet og gode virkemåte for deres institusjoner blir gjensidig respektert, heter det fra den sveitsiske regjeringen.

Det er lederen av Europabevegelsen i Norge, Paal Frisvold, kritisk til:

- Tenk om alle land skulle tenke som Sveits! Da ville vi hatt 3 timers ventetid ved grenseovergangene i hele Europa. Og dessuten har ikke Sveits mer spillerom enn det vi har. Tvert imot, sier Frisvold til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gir oss spillerom

- De bilaterale avtalene gir oss nok spillerom og vi har kommet til at dette er det best egnet instrument for å forankre vår plass i Europa, framhold president Leuthard, som senere i høst kommer på statsbesøk til Norge.

Hun og forbundsrådet underslår likevel ikke at det finnes store problemer.

- Avtaleverket er blitt vanskeligere fordi EU har blitt større. Med flere land blir det vanskeligere å forhandle. Og det blir mer omfattende når vi nå har 120 avtaler, sa Leuthard og konkluderte:

- Vi har likevel kommet til at den bilaterale veien ikke er avsluttet, men gir oss spillerom videre.

Les også: Svein Roald Hansen: - Sveits har det dårligere enn oss.

Vil forhandle om ulikheter

- Når Sveits forhandler fram en sektoravtale slutter vi oss til det eksisterende lovverk i EU. Problemet oppstår når EUs lover utvikles videre. Det fører til at Sveits enten autonomt må vedta harmonisering, eller at man forhandler om hvordan man skal forholde seg til mindre ulikheter, sier presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Føderalrådet er overbevist om at den bilaterale tilnærmingen er andvendbar og for tida den utenrikspolitikk som har den bredeste støtte innenriks.», skriver føderalrådet i en pressemelding (ABC Nyheters oversettelse).

Les forbundsrådets pressemelding om forholdet til EU. (På tysk).

Vil ha nye avtaler

Forbundsrådet ga også sitt diplomati mandat til å forhandle to nye sektoravtaler med EU:

Ett om sveitsisk tilslutning til EUs direktiv om behandling og lagring av kjemikalier, REACH.

Og ett om samarbeid om utveksling av konfidensielle opplysninger mellom konkurransemyndighetene i EU og Sveits.

Føderalrådet har i flere måneder hatt en arbeidsgruppe i gang for å utrede konkrete retningslinjer for forholdet til EU. Rapporten vil bli framlagt neste måned.

I det arbeidet fikk utrederne vurdere alle alternativer: Dagens ordning, EØS eller EU-medlemskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar nedsatte utenriksminister Jonas Gahr Støre et norsk utvalg som skal utrede hvordan EØS fungerer. Men uten å vurdere alternativer.

Les også: EU vil ikke stoppe handelen om EØS går i grava.

EU trives mer med EØS

EU-parlamentet fikk i vår laget en egen utredning om forholdet til utenforlandene som får delta i EUs indre marked.

Av den framgår det at de syns sveitserne gjør ting vanskelig mens Norge er svært så medgjørlig i EØS.

Les hele rapporten.

23. juli meldte Aftenposten at EU-president Herman Van Rompuy ga klar beskjed til Doris Leuthard om at EU ikke lenger ønsker å skreddersy nye avtaler for Sveits.

- Fremover må Sveits automatisk innføre EUs lover og regler hvis landet skal ha tilgang til det indre markedet, sa Rompuy ifølge avisa.

I formiddag hadde Doris Leuthard en annen oppsummering fra sitt besøk i Brussel:

- I mitt møte med Barroso stilte han seg også åpen for bilaterale avtaler, sa Leuthard.

Les også: Anbefaler Færøyene å holde seg utenfor EU.