Mystikk, musikk og Murakami

I helga blir Haruki Murakami beæret med en egen festival i Litteraturhuset i Oslo. Selv skal han i ilden mandag. (Foto: Scanpix)
I helga blir Haruki Murakami beæret med en egen festival i Litteraturhuset i Oslo. Selv skal han i ilden mandag. (Foto: Scanpix)

Han elsker musikk og er omgitt av mystikk. Haruki Murakami bringer rock’n’roll-stemning til Litteraturhuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telefonene ble sprengt, billettene utsolgt på 12 minutter og Litteraturhuset nedringt av fortvilte fans som forklarte hvorfor akkurat de måtte få lov til å komme inn, selv om det ikke var flere igjen av de 720 billettene.

- Jeg er forundret over den voldsomme publikumsinteressen for Murakami-festivalen på Litteraturhuset. Jeg har fundert en del over hvorfor, men ikke klart å komme opp med et bedre svar enn at han jo er en veldig god forfatter. Det er litt rock’n’roll over hele greia, sier Frode Grytten. Han har hatt et nært forhold til Murakamis forfatterskap siden midten av 1990-tallet, da han litt tilfeldig plukket opp den japanske forfatterens første bok på norsk, «Sauejakten».

- Jeg likte veldig godt stilen hans, måten han bruker krim/hardcore-fortellermetoden til å formidle noe helt annet. Han bruker et velkjent rammeverk til å skape noe helt nytt.

Grytten åpner

Mens 61-årige Murakami selv avslutter festivalen mandag, har Frode Grytten fått æren av å innlede den fire dager lange festivalen fredag kveld.

Det gjør han med sitt etter hvert kjente foredrag «Medan vi ventar på Murakami». Og så mange var det som ventet på Murakami at Litteraturhuset var utsolgt da Grytten første gang holdt foredraget høsten 2008.

Noe som førte til reprise vinteren 2009 – utsolgt da også. Slik også fredagens foredrag ville ha vært, var det ikke for at Litteraturhuset har utvidet publikumskapasiteten ved å tv-overføre foredraget til husets andre saler.

Interesse skapte festival

- Grytten har litt av æren for at det er blitt en hel Murakami-festival, sier Silje Riise Næss, programansvarlig ved Litteraturhuset.

Ikke fordi han selv har mast på staben i Litteraturhuset, men fordi den voldsomme interessen rundt hans foredrag fikk arrangørene til å innse at det kunne være mulig med en Murakami-festival.

- Da vi inviterte Murakami første gang i 2007, hadde vi ikke så store planer. Men responsen på Gryttens foredrag var så overveldende at vi begynte å ane at vi kunne gjøre noe mer ut av et Murakami-besøk enn «bare» et enkelt intervju. Så da vi endelig fikk et ja fra ham om at han ville komme til Oslo, ble det den festivalen vi ser nå, forteller Riise Næss.

Selv om Litteraturhuset-staben trodde på arrangementet, innrømmer Riise Næss at ingen hadde forventet noe i nærheten av den responsen arrangementet har fått.

- Men det er jo et spesialt arrangement, noe som også kan illustreres ved at fem japanske medier har tatt turen til Oslo for å dekke festivalen.

Mystisk og mytisk forfatter

Det er Pax forlag som har Murakami i Norge, og forlagssjef Astrid de Vibe sier seg like forbauset som alle andre over Murakami-hysteriet som har preget hans besøk.

- Du har jo mange utenlandske forfattere som selger mer og er bedre kjent enn Murakami i Norge, men hans kjernepublikum er ungt og tilhører den skaren som leser mye. Sammen med den mystikken som omgir han og hans liv, har det bidratt til ekstra interesse rundt hans besøk. Det blir litt rock’n’roll, kommenterer de Vibe, uvitende om at Frode Grytten brukte akkurat de samme ordene om Murakami-besøket noen få minutter tidligere.

Astrid de Vibe presiserer likevel at det ikke er snakk om en over-natta-rockestjerne. Det har tvert imot vært en lang prosess, med et litt større publikum for hver Murakami-bok som Pax har utgitt siden den første i 1993.

- Han var jo i Norge for ti år siden også, og da var han langt mer ukjent enn han er nå, sier de Vibe.

Solgt 80.000

Medregnet årets to bøker, «Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping» og «Elskede Sputnik», er Murakami representert med tolv titler på det norske markedet, med «Kafka på stranden» og framfor alt «Norwegian Wood» som de to mest kjente.

Forlaget opplyser at Murakami totalt har solgt 80.000 bøker i Norge, men ifølge de Vibe merker man allerede salgseffekten av årets besøk.

- Vi kan ikke uttale oss om salg over disk, men bokhandlene har i hvert fall vist voldsom interesse for kampanjetilbudene vi har lansert i forbindelse med hans besøk. Det går mye Murakami ut fra lageret for tida.

Måned i Norge

Når Hakuri Murakami mandag selv avslutter festivalen med et foredrag, setter han også sluttpunkt for et månedslangt norgesbesøk.

Sammen med kona har han bodd i forfatterleiligheten i Litteraturhuset, og til stor fornøyelse for mange (da det ble kjent) har han daglig jogget i Slottsparken uten å bli gjenkjent av noen. Men tidspunktet tatt i betraktning er kanskje akkurat det ikke så merkelig, siden han står opp ved firetida hver natt og dermed jogger omtrent samtidig som de siste natteranglerne sjangler hjemover etter byens lukketid.

Foruten Oslo, har Murakami og hans kone også brukt norgesoppholdet på et par ferieturer til henholdsvis Nord-Norge og Vest-Norge. Men utover joggeturene, noen få intervjuer og flere besøk i Oslos bruktsjapper, på jakt etter gamle plater, kan verken Litteraturhuset eller Pax forlag fortelle særlig mer om hva den lidenskapelige musikkelskeren og samleren har gjort under sitt månedslange besøk. Han har helst holdt seg for seg selv, et godt stykke unna rampelyset.

Det er slikt myter bygges av.

Personvernpolicy