Ny slankepille uten bivirkninger

Ny slankepille kan hjelpe mot fedme, visstnok helt uten alvorlige bivirkninger. (Foto: Colourbox.com)
Ny slankepille kan hjelpe mot fedme, visstnok helt uten alvorlige bivirkninger. (Foto: Colourbox.com)

Omfattende test på over 3000 overvektige gir lovende resultater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvektige kan få hjelp av en ny slankepille – så å si helt fri for bivirkninger.

Legemiddelet Lorcaserin er testet på over 3000 mennesker, i et såkalt fase 3-forsøk (der antall forsøkspersoner økes fra noen hundre til tusen).

Pillen er utviklet ved Translational Research Institute for Metabolism and Diabetes i Winter Park, Florida, og er sponset av det farmasøytiske selskapet Arena Pharmaceuticals.

Lorcaserin stimulerer serotoninreseptorene i hjernen, som blant annet er involvert i appetittreguleringen. Pillen kan gi en større metthetsfølelse, slik at pasienten automatisk spiser mindre, skriver Videnskab.dk.

Gikk ned ti kilo

Overlege og leder for forsketteamet, Steven Smith, sier forsøkspersonene tålte legemiddelet «ekstremt godt».

Pillen er testet på 3182 overvektige personer. De ble enten gitt Lorcaserin, eller en placebopille (juksemedisin). Personene som ble gitt Lorcaserin fikk legemiddelet to ganger om dagen, gjennom et helt år. Samtidig holdt de seg til en lettere diett og mosjonerte.

Da året var gått hadde 47,5 prosent av de som fikk pillen mistet fem prosent eller mer av sin egen kroppsvekt. Det tilsvarer et vekttap på omkring 10 kilo.

Bare 20 prosent av pasientene som fikk juksemedisin gikk ned tilsvarende mye i vekt.

Resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Kan komme til Europa

Søknad om godkjenning for markedet ble overlevert FDA i USA (Food and Drug Administration) den 22. desember 2009. Går godkjenningen i boks, vil firmaet trolig også sende inn en søknad til det europeiske legemiddelverket.

En av mange krav for at pillen skal bli godkjent, er at legemiddelet fører til et vekttap på minimum fem prosent, på dobbelt antall pasienter enn de som deltok i studiegruppen.

Flere fedmeeksperter har gjennomgått resultatene fra studien.

- Det er mange ting som skal på plass før en eventuell godkjennelse. Men jeg tror at virksomheten kan bli registrert i Europa, sier overlege Arne Astrup.

Han jobber på Institutt for Ernæring ved Københavns Universitet, og forklarer til Videnskab.dk hvorfor pillen har så lite bivirkninger:

- Legemiddelet er designet til kun å aktivere serotoninreseptoren, som sitter i hjernen, og ikke noe annet. På den måten unngår man alvorlige bivirkninger, sier han.

I mai 2009, for første gang i Norge, ble slankemiddelet Alli tilgjengelig reseptfritt på norske apoteker. Kort tid etter kom meldingene om mulige bivirkninger, som betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt) og nyreskade.

Alli slankepille skal virke ved at den hindrer fettopptak i tarmen, noe som kan føre til ubehagelige bivirkninger, dersom brukeren ikke holder seg til en diett med lite fett.

Statens legemiddelverk måtte legge til de nye bivirkningene i pakningsvedlegget til Alli.

Les også: Nye slankemiddel-bivirkninger

Nordmenn rammet av alvorlige slanke-bivirkninger

Advarer mot slankemiddel

Trekker farlig slankemiddel

- Slankepiller virker ikke

Personvernpolicy