Tung europeisk profil

Bilde fra noen av de nordiske og europeiske filmene som vises under filmfestivalen i Haugesund. Fra venstre: "Armadillo" (Danmark), "Pinnsvinets hemmelighet" (Frankrike/Italia), "Limbo" (Norge) og "The Kid" (Storbritania). Bildene er hentet fra Filmweb.
Bilde fra noen av de nordiske og europeiske filmene som vises under filmfestivalen i Haugesund. Fra venstre: "Armadillo" (Danmark), "Pinnsvinets hemmelighet" (Frankrike/Italia), "Limbo" (Norge) og "The Kid" (Storbritania). Bildene er hentet fra Filmweb.

Filmfestivalen i Haugesund speiler ikke bare den norske filmhøsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Åtte av ti filmer under årets filmfestival i Haugesund kommer fra Europa. Den norske filmfestivalen ønsker selv å speile nordisk og europeisk filmproduksjon.

- Det har ligget i strategien vår i lengre tid. Nordisk film har vi holdt fokus på i 15 år. Markedsvisningene under New Nordic Films er for spesielt inviterte, som distributører og andre kjøpere fra internasjonale festivaler. Men i år har vi innført Fokus Norden, et eget nordisk program for det allmenne publikummet, forteller programsjef Håkon Skogrand til ABC Nyheter.

Nærmere 80 prosent av programmet i år er europeisk film. Festivalen har også innført et eget sideprogram med britisk og irsk film.

- Programmet er tungt europeisk. Noe amerikansk og filmer fra andre verdenshjørner er det jo, men ikke nok, dessverre. Jeg skulle gjerne hatt plass til mer, sier programsjefen.

Størst interesse rundt gjestene

Det er ikke bare filmer fra det europeiske kontinetentet som vil prege festivalen. Årets Gullpalmevinner i Cannes «Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv» fra Thailand er med, i tillegg til bidrag fra Australia.

Av prominente gjester nevner Skogrand skuespiller Michael Cera og regissør Edgar Wright, begge aktuelle med «Scott Pilgrim vs. the World», som bygger på tegneserieromanen med samme navn.

- Det har vært mest interesse rundt gjestene som kommer, regissører og skuespillere. Den største responsen på programmet får vi når festivalen starter, og ser hva folk er opptatt av, sier Skogrand.

Han trekker også frem den franske filmskaperen Roselyne Bosch, som er Haugesund-aktuell med filmen «Utryddelen» (La Rafle), og den britiske regissøren og skuespilleren Nick Moran, som kommer til Haugesund i forbindelse med internasjonal premiere på «The Kid».

Les også: «Superbad»-stjerne til Haugesund

- Noen høydepunkter fra programmet?

- Det er vanskelig å trekke frem én film. Hovedprogrammet er mitt hjertebarn. Pakket med 28 filmer. Av programmet kan jeg se det kommer mye god film utover høsten. Også er jeg glad i de britiske, irske, franske og italienske filmene. Jeg vil si vi har et stort kvalitetstilbud totalt sett.

"Bråkefilm" får endelig premiere

En film det har vært mye bråk rundt, «Wide Blue Yonder», blir trukket fram som et høydepunkt på nettsidene til festivalen. Filmen er spilt inn i Haugesund.

- Hehe, ja, den er et stort lokalt høydepunkt! Det er veldig morsomt at den endelig er ferdigstilt, og at den får verdenspremiere her. Arbeidet med å få den ferdig har vært en thriller.

Skotten Brian Cox blir å se på «Wide Blue Yonder»- premieren torsdag.

- For Haugesund er det ekstra hyggelig, spesielt for alle de som var involvert, sier Skogrand.

Eksklusiv visning

I tillegg er den kontroversielle, danske krigsdokumentaren «Armadillo» satt opp i Haugesund. Filmen viser virkeligheten sett gjennom øynene til danske soldater i Afghanistan, og fikk mye oppmerksomhet under årets Cannes-festival.

Haugesund-visningen av oppfølgeren til «Wall Street», «Money never sleeps» (Oliver Stone), er en av de første i verden før den opprinnelige premieren 24. september.

- Norge er et av svært få land som viser filmen etter at den var i Cannes, sier programsjefen.

Av annet amerikansk materiale er det knyttet stor spenning til «Eat-Pray–Love» med Julia Roberts og «Toy Story 3».

Les også: Roberts er blitt hinduist

Den norske filmfestivalen i Haugesund åpner onsdag 18.august. Hovedprogrammet sparkes i gang lørdag 21.august. Maria Sødahls spillefilm «Limbo», med Line Verndal i hovedrollen, åpner festen.

Handlingen i «Limbo» utspiller seg i 1973. Sonja (Line Verdal) reiser til Trinidad med sine barn etter sin mann Jo (Henrik Rafaelsen), som er utstasjonert i oljebransjen der.

Her viser det seg at livet – som på overflaten fortoner seg som en evigvarende ferie – likevel ikke er så problemfritt.

Fredag deles den årlige Amandaprisen ut.

Les også: En omdiskutert dame

Personvernpolicy