- God søvn – god skolestart

Barn som bruker flere typer teknologi sent på kvelden, inkludert spill, mobiltelefoner og datamaskiner, har problemer med å holde seg våkne og oppmerksomme om dagen, viser forskning. (Foto: Colourbox.com)
Barn som bruker flere typer teknologi sent på kvelden, inkludert spill, mobiltelefoner og datamaskiner, har problemer med å holde seg våkne og oppmerksomme om dagen, viser forskning. (Foto: Colourbox.com)

Barn bør unngå data, mobil og spill før leggetid, råder søvneksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å unngå bruk av teknologi sent på kvelden samt å sørge for faste rammer rundt søvn er to viktige teknikker nå som barna skal tilbake på skolen, ifølge The American Academy of Sleep Medicine.

Forskning som ble presentert under konferansen Sleep 2010 tidligere denne sommeren, viser at barn og ungdom som bruker flere typer teknologi sent på kvelden, inkludert spill, mobiltelefoner og datamaskiner, har problemer med å holde seg våkne og oppmerksomme om dagen.

- Alle faktorer som forringer kvaliteten eller mengden av søvn, vil kunne føre til problemer med skolearbeidet og adferdsproblemer, sier William Kohler, medisinsk direktør ved Florida Sleep Institute, i en pressemelding.

Les også: 1 av 10 elever har søvnsyndrom

- Fast leggetid gir bedre læring

Annen forskning viser at det å ha en fast leggetid er linket til positiv utvikling blant fireåringer. Studien med 8000 deltagere viste at språkutvikling, lesing og matteferdigheter var bedre hos barn med faste leggetider.

Forstyrrelser i søvnmønstre, uansett årsak, kan forstyrre den naturlige døgnrytmen. Et vanlig problem er at man er våken sent og står opp sent i helgene, noe som gjør det vanskelig å gå tilbake til normale leggetider på ukedagene. Det er derfor viktig å ha faste rammer gjennom hele uka, heter det i pressemeldingen.

Les også: - Nybakte foreldre kan sove godt

God søvnhygiene

Ifølge Kohler endrer søvnbehovet seg med alderen. Generelt sett trenger 5-åringer 11 timer søvn, mens 9-åringer trenger 10 timer og 14-åringer trenger 9 timer søvn.

Aktiviteter som fremmer god «søvnhygiene» og forbereder hjernen på søvn er for eksempel å lese en ikke-aktiviserende bok, ta et bad og pusse tenner. Trening, koffein og sukkerholdig mat og drikke bør unngås. Det ideelle søvnmiljøet er, ifølge forskeren, et mørkt og stille rom med temperatur under 23 grader celsius. Teknologi, som data og mobiltelefon, bør fjernes fra soverommet.

Les også: Så mye søvn trenger du

Les mer om søvnsykdommer i ABC Nyheter:

- Sluttet å puste 600 ganger på en natt

- Jeg bare må bevege beina

Personvernpolicy