Alle fem siktet for dødsfallet i Stavanger

28-åringen skal ha blitt mishandlet i flere dager før han døde. (Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix)
28-åringen skal ha blitt mishandlet i flere dager før han døde. (Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix)

Alle de fem siktede i mishandlingssaken i Stavanger er varetektsfengslet for fire eller to uker. – Dette er en svært stygg sak, sier påtaleansvarlig Karsten Monsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem personene er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter. Den foreløpige obduksjonsrapporten beskriver skadene den avdøde 28-åringen er påført, men spesifiserer ikke hva han døde av.

– Jeg mener rapporten understøtter siktelsen, det vil si at 28-åringen ikke døde en naturlig død, men som følge av ytre vold, sier påtaleansvarlig Karsten Monsen ved Stavanger politistasjon.

Alle de fem ble fremstilt for varetektsfengsling i Stavanger tingrett mandag ettermiddag. Fire av dem ble varetektsfengslet for fire uker med to ukers brev- og besøksforbud.

Den femte, en 15 år gammel jente, har gått med på såkalt varetektssurrogat i to uker, underlagt barnevernet.

Erkjenner vold

I tillegg til 15-åringen samtykket også en 24 år gammel mann til varetektsfengsling. Han erkjenner å ha utført vold mot 28-åringen i Stavanger, men har ikke tatt stilling til dødsfølgen.

– Han understreket at det aldri var ment at 28-åringen skulle dø. Med en gang de forsto at han var død, ringte de ambulanse, sier 24-åringens forsvarer, Anne Kroken, til NTB.

Kroken vil be om at det foretas en rettspsykiatrisk undersøkelse av hennes klient med tanke på hans mentale tilstand.

Det var 24-åringens 18-årige søster som ringte AMK fredag 13. august.

Anker

Den eldste av de siktede, en 26 år gammel mann, nekter å ha deltatt i mishandlingen, og hans forsvarer Atle Helljesen anker varetektsfengslingen på vegne av sin klient.

– Bakgrunnen er at jeg har en klient som sier at han ikke har tilført avdøde noen skade, og jeg mener det er uriktig å holde han i varetekt, sier forsvareren til NRK. Helljesen reagerer også på at han ble nektet innsyn i dokumentene som ble fremlagt for retten mandag.

Over tid

Den avdøde ble mishandlet i flere dager før han døde. To av de siktede, en 25 år gammel gravid kvinne og hennes 26 år gamle kjæreste, bodde i huset sammen med 28-åringen. I tillegg skal de andre tre siktede ha hatt tilhold i huset mens mishandlingen pågikk.

Politiet tok først ut siktelse for legemsbeskadigelse eller medvirkning til dette, men mandag ble siktelsen utvidet.

– Samtlige fem er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Dette er en svært stygg sak. 28-åringen ble utsatt for grov vold under uvanlige omstendigheter, opplyser påtaleansvarlig Monsen.

Politiet vil foreløpig ikke si noe om motivet bak volden. Ifølge NRK skal saken ha startet med en krangel over en bagatell. Naboer forteller at de hørte rop om hjelp i dagene før mannen ble funnet død.

Ikke lenge

Teknikere gjennomgikk i helgen leiligheten der mannen ble funnet. Politiet har rutinemessig beslaglagt mobiltelefoner og datamaskiner som tilhørte de siktede og den avdøde. I tillegg er det funnet ulike gjenstander som kan ha blitt brukt under mishandlingen.

– Vi har avhørt de siktede og en rekke vitner, blant annet folk i nabolaget. Vi skal analysere funnene fra det beslaglagte materialet. Det kan fort ta noen uker, men dette er ikke en veldig kompleks sak, selv om den er uvanlig, sier Monsen.

Politiet åpner for at siktelsen kan endres, og det er heller ikke gitt at de fem får lik siktelse.

Personvernpolicy