Tannhelse:

Ap dropper tenner på trygd

Ap-landsmøtet vedtok at tannlegebesøket ditt skal betales av trygdesystemet. Det vil ikke partiet og helseministeren gjennomføre i denne stortingsperioden. (Foto: Colourbox)
Ap-landsmøtet vedtok at tannlegebesøket ditt skal betales av trygdesystemet. Det vil ikke partiet og helseministeren gjennomføre i denne stortingsperioden. (Foto: Colourbox)

Mot ledelsens vilje vedtok Ap-landsmøtet i fjor at tannhelse skal betales av folketrygden. Det har partiledelsen stoppet for denne stortingsperioden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Tannhelse var et hett tema på Arbeiderpartiets landsmøte i april i fjor.

Det strømmet inn med forslag om å se på tennene som resten av kropp og sjel - og rett og slett få tennene inn i det vanlige folketrygdsystemet.

Et formidabelt tann-opprør endte med at et forslag fra Aust-Agder, støttet av mange andre, vant igjennom mot sentralstyrets innstilling:

Skal være offentlig ansvar

I stortingsvalgprogrammet for 2009-2013 skulle tannhelsefeltet bli en del av det offentliges ansvar på lik linje med det øvrige helsevesen.

Og det skal settes tak på hvor mye en person skal måtte ut med hos tannlegen.

Dermed rapporterte ABC Nyheter: Nå blir det tenner på trygd.

Utelatt i programmet

I ettertid viser det seg at tillegget ledelsen gikk imot, men som likevel ble vedtatt, ikke var blant kulepunktene som ble listet opp som konkrete vedtak i stortingsprogrammet.

Formuleringen om at «Arbeiderpartiet vil derfor at tannhelsefeltet skal bli en del av det offentliges ansvar på lik linje med det øvrige helsevesen.», kom bare med som et allment mål i programmet.

- Jeg syns regjeringens Soria Moria-erklæring er veldig skuffende i forhold til det som ble vedtatt på landsmøtet. Det hadde vært en god sak å likebehandle tennene med resten av kroppen.

Det sier forslagsstilleren på fjorårets landsmøte, Tellef Inge Mørland. Han er Arbeiderpartiets gruppeleder i Aust-Agder fylkesting.

Skuffet over framdriften

- Det er en tydelig intensjon i formuleringen vi fikk inn. Men dette blir for passivt fulgt opp, i en sak av stor sosial betydning, fortsetter han.

- Jeg har ikke forventninger om at det skulle skje på ett år. Men jeg hadde håpet på at de fikk gjort noe snart. Det første burde være å få på plass en makspris. De kunne vært mer offensive! mener Mørland.

Heller ikke i praksis

Nå har ABC Nyheter også sjekket om det er sentralstyrets eller landsmøteflertallets syn som har vunnet igjennom i praksis.

I Helse- og omsorgsdepartementet arbeides det ikke med noe forslag om å inkludere tannhelse i det allmenne folketrygdsystemet.

Ikke likebehandling likevel

Det oppgir departementet i en liste over tiltak som vurderes på tannhelse-området.

Tiltakene som vurderes og har vært vurdert siden en stortingsmelding kom i 2008, går ut på å gi gratis tannlegestell til utsatte grupper som eldre over 75 år, torturofre, alvorlig psykisk syke og andre.

Og man fortsetter å vurdere et tak på utgiftene.

Prosessen går og går

Heller ikke når det gjelder de øvrige konkrete forslagene, har departementet noe å melde om praktisk gjennomføring.

Departementet opplyser at det er for tidlig å si noe om hva som kommer konkret ut av dette.

Dermed sto bevilgningene til tannhelse over helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens budsjett fast på 70,5 millioner kroner fra 2009 til 2010.

Ikke SV og Sp imot

I departementet blir ABC Nyheter minnet om at i en trepartiregjering kan ikke alle partiene få gjennomført alle sine positive programforslag.

- Er det dere som bremser det å få tennene med i det offentliges helseansvar, SVs helsepolitiker på Stortinget, Geir Ketil Hansen?

- Nei, ler Hansen.

- Det er ikke tilfellet. Politikken er at vi gradvis skal bevege oss mot det målet og utvide det offentlige ansvaret, svarer han.

- Kan tenkes at Senterpartiet har vært med på å bremse?

- Nei. Vi frontet ikke dette i valgkampen, men vi er ikke imot det. Vi har sagt at vi på sikt ønsker å innarbeide tannhelse i folketrygden, slår Senterpartiets helsepolitiker Kjersti Toppe fast.

Gerhardsen i støtet

Arbeiderpartiets profilerte oslopolitiker Rune Gerhardsen var også blant dem som ivret for å inkludere tennene i den allmenne helsepolitikken.

På landsmøtet advarte han mot å vedta bedre tannhelse «på sikt».

– Det er som å vedta at vi vil ha bedre tannhelse om 30-40 år, sa Gerhardsen, og la til:

– Dette er ikke et vidtgående forslag som tapper Oljefondet. Dette er ikke å gape for høyt.

Etter avstemningen var han storfornøyd, skrev Dagsavisen.

Mer om helse i ABC Nyheter.

Flere nyheter på forsiden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden