- Torturerte usbekere

Kirgisisk politi og spesialstyrker på et pansret kjøretøy, i ferd med å spre tilhengere av den kirgisiske forretningsmannen og politiske lederen Urmat Baryktobasov utenfor Bisjkek 5. august 2010. Mandag anklaget Human Rights Watch sikkerhetsstyrkene for tortur mot usbekiske fanger. Foto: Scanpix/AFP.
Kirgisisk politi og spesialstyrker på et pansret kjøretøy, i ferd med å spre tilhengere av den kirgisiske forretningsmannen og politiske lederen Urmat Baryktobasov utenfor Bisjkek 5. august 2010. Mandag anklaget Human Rights Watch sikkerhetsstyrkene for tortur mot usbekiske fanger. Foto: Scanpix/AFP.

Kirgisiske regjeringsstyrker torturerer usbekere, hevder Human Rights Watch.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torturen inkluderer harde omganger juling og kvelning, i kjølvannet av de dødelige etniske opptøyene tidligere i år, sier menneskerettsgruppen.


Den New York-baserte organisasjonen fordømmer myndighetene i Bisjkek i en større rapport, der de anklages for ikke å beskytte etniske usbekere både under og etter de etniske sammenstøtene sør i landet. Mer enn 370 ble drept og 400.000 fordrevet, ifølge offisielle tall.

- Human Rights Watch' gransking indikerer at politiet jevnlig utførte mishandling og tortur mot mennesker som hadde blitt pågrepet i forbindelse med volden i juni, heter det i rapporten.

- Mens myndighetene hevder at de etterforsket forbrytelser som ble begått av begge etniske grupper under voldshandlingene i juni tyder våre undersøkelser på at sikkerhetsaksjonene i uforholdsmessig stor grad rammet etniske usbekere.

Rapporten er resultatet av nærmere to måneders gransking av sammenstøtene mellom majoritetsbefolkningen kirgisere og den usbekiske minoriteten i landet. Volden brøt ut i den tidligere Sovjet-staten i juni. Rapporten dekket spesifikke tilfeller av tortur i rystende detaljer.

Vitner beskriver hvordan de ble brent med sigarettsneiper, kvalt og slått med gummikøller mens de satt i varetekt.

Kirgisistan, et fattig sentralasiatisk land langs grensen til Kina, har blitt hjemsøkt av politisk kaos og etnisk motivert vold siden president Kurmanbek Bakiyev ble kastet etter blodige gateopptøyer i april.

President Roza Otunbayeva, en tidligere ambassadør til USA og Storbritannia, har strevd med å innføre orden i det urolige landet siden hun tok makten. Særlig har dette vært vanskelig i de dypt splittede sørlige regionene.

Personvernpolicy