Støre er optimistisk til direkte forhandlinger i Midtøsten

Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte den palestinske utenriksministeren Salam Fayyad i Ramallah søndag. Foto: REUTERS / Mohamad Torokman / SCANPIX
Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte den palestinske utenriksministeren Salam Fayyad i Ramallah søndag. Foto: REUTERS / Mohamad Torokman / SCANPIX

– Å få til den siste tilretteleggingen av direkte samtaler mellom Israel og palestinere er følsomt og krevende, men jeg er optimistisk, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksministeren ramlet midt opp i innspurten i arbeidet med å få palestinske og israelske myndigheter til å snakke sammen igjen ansikt til ansikt søndag. Det har ikke partene gjort siden desember 2008.

– Alternativet til forhandlinger er dårlig for begge parter, sier utenriksministeren til NTB.

Les også: Støre i Midtøsten under forhandlingsinnspurt

Men noe av det viktigste, mener Støre, er at prosessen skal være robust.

– Det er en fare for at krefter vil ønske å avspore partene og komme med provokasjoner som er myntet på å få brutt opp forhandlingene, sier han.

Snakket med Netanyahu

Støre hadde det han kaller en interessant time med Israels statsminister Benjamin Netanyahu søndag.

– Samtalen dreide seg i hovedsak om forhandlingssituasjonen, men jeg vil ikke gå i detalj, sier Støre til NTB og legger til at Netanyahu bekreftet at Israel er rede for å gå inn i direkte forhandlinger.

Gjennom helgen kom det signaler fra flere hold om at palestinerne ikke er langt unna å godta betingelser for å gjenoppta direkte fredsforhandlinger med Israel. Det skjer etter hardt press, ikke minst fra amerikanerne.

Støre reiste til Midtøsten søndag ettermiddag, i utgangspunktet for å følge opp arbeidet i Giverlandsgruppa for palestinerne. Men det var de nye og positive signalene i fredsarbeidet som dominerte nyhetsbildet søndag ettermiddag.

– Midtøsten er en region hvor man er sikrest ved å være pessimist, men jeg velger å være optimistisk til at partene i nær framtid kommer i gang med direkte samtaler, sier han.

Bidrar med erfaringer

Utenriksministeren sier at det er vanskelig å tidfeste når samtalene eventuelt kan starte.

– Men nesten like viktig som en forhandlet løsning, er det at det palestinske reformarbeidet og statsbyggingen kan fortsette.

Ifølge Støre har Norge vært tett involvert i prosessen i mange måneder.

– Jeg har vært engasjert i sommer gjennom samtaler med mange av partene og norske utsendinger har vært i regionen i flere uker sammenhengende. Vi bidrar med det vi har av erfaringer og kontakter, så får vi se hva utfallet blir, sier han.

Aksept allerede søndag?

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, skulle søndag kveld møte den amerikanske spesialutsendingen, David Hale, for å diskutere Midtøsten-kvartettens forslag til betingelser for å gjenoppta direkte forhandlinger, opplyste en palestinsk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

– De skal diskutere den endelige erklæringen fra Kvartetten og Hale vil få det siste tilbudet fra Abbas om forhandlinger, sa tjenestemannen.

De siste dagene har kilder både i EU og palestinske og amerikanske myndigheter kommet med signaler som tydet på at en palestinsk aksept kunne komme allerede søndag eller de nærmeste dagene.

Byggestans

Det er ventet at Midtøsten-kvartetten i sin erklæring blant annet vil si at en palestinsk stat basert på grensene fra 1967 bør opprettes innen to år. Kvartetten består av FN, EU, USA og Russland. Erklæringen vil bygge på den såkalte Moskva-erklæringen fra mars i år. I dette dokumentet oppfordret Kvartetten Israel til å stanse all bygging av nye bosetninger i de palestinske områdene, noe som har vært et av Abbas' absolutte krav.

Støre synes ikke Abbas har vært for steil.

– Jeg har ingen problemer med å forstå Abbas. Byggingen er en aktivitet vi mener er i strid med folkeretten. Men for palestinerne, nøkternt sett, er det en fordel å først komme inn i direkte forhandlinger. Slik er det lettere å få kraft i kravene, sier utenriksministeren. (©NTB)

Personvernpolicy