Støre i Midtøsten under forhandlingsinnspurt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre intervjues utenfor Utenriksdepartementet. Foto: Scanpix
Utenriksminister Jonas Gahr Støre intervjues utenfor Utenriksdepartementet. Foto: Scanpix

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ramlet midt opp i innspurten i arbeidet med å få palestinske og israelske myndigheter til å snakke sammen igjen ansikt til ansikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har ikke partene gjort siden desember 2008. Gjennom helgen kom det signaler fra flere hold om at palestinerne ikke er langt unna å godta betingelser for å gjenoppta direkte fredsforhandlinger med Israel.

Les også: – Direkte fredsforhandlinger i nær framtid

Støre reiste til Midtøsten søndag ettermiddag, i utgangspunktet for å følge opp arbeidet i Giverlandsgruppa for palestinerne. Men det var de nye og positive signalene i fredsarbeidet som dominerte nyhetsbildet søndag ettermiddag.

Aksept allerede søndag?

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, skulle søndag kveld møte den amerikanske spesialutsendingen, David Hale, for å diskutere Midtøsten-kvartettens forslag til betingelser for å gjenoppta direkte forhandlinger, opplyste en palestinsk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

– De skal diskutere den endelige erklæringen fra Kvartetten og Hale vil få det siste tilbudet fra Abbas om forhandlinger, sa den navnløse tjenestemannen.

De siste dagene har kilder både i EU og i palestinske og amerikanske myndigheter kommet med signaler som tyder på at en palestinsk aksept kan komme i løpet av kvelden eller de nærmeste dagene og at direkte forhandlinger kan komme i gang igjen allerede i løpet av kommende uke.

Byggestans

Det er ventet at Midtøsten-kvartetten i sin erklæring blant annet vil si at en palestinsk stat basert på grensene fra 1967 bør opprettes innen to år. Kvartetten består av FN, EU, USA og Russland. Erklæringen vil bygge på den såkalte Moskva-erklæringen fra mars i år. I dette dokumentet oppfordret Kvartetten Israel til å stanse all bygging av nye bosetninger i de palestinske områdene, noe som har vært et av Abbas’ absolutte krav.

Amerikansk press

I lengre tid har blant andre USAs spesialutsending George Mitchell meklet for å skape bevegelse. Fredsforhandlingene stoppet brått opp med krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen i januar i 2009.

Arabiske medier opplyser at amerikanernes president, Barack Obama, skal ha involvert seg direkte i saken. Obama skal ha skrevet et brev til Abbas der har gjør det klart at forholdet mellom USA og de palestinske lederne kan komme til å bli lidende, dersom Abbas ikke snart sier ja til forhandlinger.

Tett program

Utenriksminister Støre hadde møte med sentrale aktører i prosessen søndag ettermiddag. Første post på det tette programmet var møte i Jerusalem med Uzi Arab, utsending for Israelsk statsminister Benjamin Netanyahu.

Derfra reiste den norske utenriksministeren rett til Ramallah for møte og middag med palestinernes statsminister Salam Fayyad. Han skulle også ha samtaler med sin palestinske kollega, Riyad al-Maliki, før han skulle møte president Abbas seint søndag kveld, opplyser Støres kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen.

Utenriksministeren dro til regionen for å orientere seg foran det neste møtet i Giverlandsgruppa for palestinerne (AHLC). Møtet blir holdt i New York neste måned, når alle likevel er samlet for å delta på FNs hovedforsamling. Norge leder giverlandsgruppa og Støre vil dermed lede møtet i New York.

Gruppa skal i hovedsak støtte opp om statsminister Salam Fayyads plan for statsbygging i de palestinske områdene og følge opp og sikre at pengene som blir lovet, kommer inn til de palestinske selvstyremøtene. Dessuten diskuterer gruppa effekten av at Israel nå har lettet noe på blokaden av Gaza-stripen. (©NTB)

Personvernpolicy