Tror vi brukte redskaper 1 million år tidligere

Merker etter redskaper på fosille beinrester som er funnet i Afar-regionen nord i Etiopia. Funnene viser at mennesker allerede for rundt 3,4 millioner år siden – nesten 1 million år tidligere enn antatt – brukte redskaper til å fjerne kjøtt fra bein i dyr de hadde drept. Tidligere var de eldste sporene etter slakting og partering av dyr med slike redskaper rundt 2,5 millioner år gamle. Foto: REUTERS / California Academy of Sciences / SCANPIX
Merker etter redskaper på fosille beinrester som er funnet i Afar-regionen nord i Etiopia. Funnene viser at mennesker allerede for rundt 3,4 millioner år siden – nesten 1 million år tidligere enn antatt – brukte redskaper til å fjerne kjøtt fra bein i dyr de hadde drept. Tidligere var de eldste sporene etter slakting og partering av dyr med slike redskaper rundt 2,5 millioner år gamle. Foto: REUTERS / California Academy of Sciences / SCANPIX

Våre formødre og forfedre brukte redskaper til å fjerne kjøtt fra beina på ville dyr nesten 1 million år tidligere enn antatt. Nye funn viser at steinredskap var i bruk for rundt 3,4 millioner år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fossile beinrester funnet i Afar-regionen nord i Etiopia viser klare merker etter skjæring med skarpe egger. Disse eggene har vært brukt til å løsne kjøtt fra beinet, eller til å åpne beinet for å hente ut marg, sier amerikanske forskere.

Tidligere var de eldste sporene etter slakting og partering av dyr med slike redskaper rundt 2,5 millioner år gamle. Når dette tallet nå må endres til om lag 3,4 millioner, har det enorm vitenskapelig betydning, sier forskeren Zeresenay Alemseged.

«Dramatisk»

– Disse oppdagelsene innebærer at den kjente tidsrammen for våre forgjengeres endring av livsstil må endres dramatisk. Endringen det her er snakk om, var av enorm betydning for menneskehetens historie, fastslår Alemseged overfor nyhetsbyrået AFP.

– Bruken av redskaper innebar en helt grunnleggende forandring i samspillet mellom våre tidligste forgjengere og naturen, forklarer han.

– Den førte også med seg utforming og produksjon av redskaper, et kritisk skritt i menneskets utvikling.

Beinrestene med spor etter redskaper ble oppdaget i nærheten av stedet der Alemseged og hans medarbeidere i år 2000 fant «Selam». Dette var navnet de ga levningene etter ei jente som de anslo hadde levd for omtrent 3,3 millioner år siden.

Slakting

– Etter å ha studert levningene etter Selam i ti år, kan vi nå tilføyde en viktig detaljopplysning i historien om henne, forklarer Zeresenay Alemseged. Han mener jenta sannsynligvis bar på skarpe steinbiter, som familien brukte til slakting av dyr.

– Denne typen virksomhet førte menneskeheten inn på en kurs som senere ville føre til to av de trekkene som definerer oss som art. Disse er at vi er kjøttetere, og at vi lager og bruker redskap, sier arkeologen Shannon McPherron.

Funnene fra Afar-regionen er gransket med røntgenapparater og annet avansert teknisk utstyr. Granskningen viser at merkene etter redskaper ble påført beinrestene før disse ble fossilisert, og derfor ikke kan være av nyere dato. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden