Obama måtte presisere om mosképrosjekt

President Barack Obama minner om at amerikanske muslimer har samme rett til å praktisere sin religion som alle andre som bor i USA. Foto: REUTERS/SCANPIX
President Barack Obama minner om at amerikanske muslimer har samme rett til å praktisere sin religion som alle andre som bor i USA. Foto: REUTERS/SCANPIX

Å bygge moské ved plassen der Tvillingtårnene sto i New York, er i tråd med amerikanske verdier, sier Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske presidentens uttalelser om planene om å bygge en moské på Ground Zero, skapte såpass mye baluba i USA at han lørdag fant det på sin plass å klargjøre hva han mener.

Sa ikke at det var klokt

– Jeg kommenterte ikke, og vil ikke kommentere hvorvidt det er klokt å bygge en moské der. Min kommentar gikk helt spesifikt på den retten folk har, og som skriver seg fra da landet vårt ble grunnlagt, sa Obama under et besøk i Florida lørdag. Obama understreket at å tillate det omstridte byggeprosjektet reflekterer amerikanske verdier.

– Som borger og som president mener jeg at muslimer har den samme rett til å praktisere sin tro som alle andre i dette landet, sa Obama fredag.

Han uttalte seg om den kontroversielle saken under et måltid i Det hvite hus hvor amerikanske muslimer og diplomater fra muslimske land var til stede. Arrangementet ble holdt i forbindelse med fastemåneden ramadan.

Les også: Får bygge moské ved Ground Zero

– Har sviktet

Uttalelsene har skapt furore blant dem som absolutt ikke vil ha noen moské et par kvartaler unna tomta der New Yorks to landemerker ble angrepet av islamistiske terrorister 11. september 2001.

– Obama har sviktet Amerika på stedet der Amerikas hjerte ble truffet for ni år siden, het det i en erklæring fra gruppen 9/11 Families for a Safe & Strong America.

Tidligere denne måneden godkjente myndighetene i New York de omstridte byggeplanene. Mange som mistet familiemedlemmer i terrorangrepene i 2001 har gått mot prosjektet, og ordbruken i debatten har til dels vært svært sterk.

Det planlagte muslimske senteret skal omfatte både en restaurant, et teater og en moské. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden