– Fryktelig redd for at sykdommene skal spre seg

Frykten for en bølge av dødsfall forårsaket av sykdommer stiger i Pakistan, etter at det lørdag ble påvist kolerautbrudd i byen Mingora nordvest i landet. Behovet for rent drikkevann er enormt, sier Børge Brende, generalsekretær i Norges Røde Kors. Foto: REUTERS / Tim Wimborne / SCANPIX
Frykten for en bølge av dødsfall forårsaket av sykdommer stiger i Pakistan, etter at det lørdag ble påvist kolerautbrudd i byen Mingora nordvest i landet. Behovet for rent drikkevann er enormt, sier Børge Brende, generalsekretær i Norges Røde Kors. Foto: REUTERS / Tim Wimborne / SCANPIX

Behovet vokser raskere enn nødhjelpen rekker å komme fram i Pakistan. – Det blir som en dråpe i havet, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om kolera

* Smittsom infeksjonssykdom i mage/tarm

* Fører til diaré og dehydrering

* Pasienten kan dø i løpet av ett døgn uten behandling

*Behandlingen er enkel: væske

(Kilde: netdoktor.dk, Wikipedia) (©NTB)

Det første kolerautbruddet blant flomofrene i Pakistan ble lørdag bekreftet av FN. Faren for at en dødelig epidemi skal bryte ut i kjølvannet av flomkatastrofen er nå overhengende.

– Jeg er fryktelig redd for at sykdommene skal spre seg, sier Børge Brende til NTB.

Generalsekretæren i Norges Røde Kors kom lørdag til Mingora, byen der det første tilfellet av kolera er påvist.

Her er også 36.000 mennesker, de fleste av dem barn, rammet av akutt diaré.

Les også: Venter ny dødsbølge

– Livsfarlig

– For mennesker som allerede er svekket og dehydrert er dette livsfarlig, sier Brende. Hvis smitten ikke kommer under kontroll, kan man innen få dager se at en koleraepidemi bryter ut, tror han.

– Dette skjer ekstremt raskt, og situasjonen er meget alvorlig.

Myndighetene forsøker å forhindre at folk drikker det forurensede drikkevannet, men behovet for nødhjelp vokser mye raskere enn myndighetene og hjelpeorganisasjonene klarer å mobilisere, ifølge Brende.

Mellom to og tre millioner mennesker bor i området.

– Hjelpen blir som en dråpe i havet. Den internasjonale hjelpen må trappes kraftig opp, sier generalsekretæren.

Dehydrerte

Mingora er den største byen i Swat-distriktet nord i Pakistan. Her har elva Swat vokst seg enorm under monsunregnet.

– Husene er knust til pinneved og alle bruene er tatt av flomvannet, forteller Brende.

– Jeg så et følge som forsøkte å krysse elva. De hadde med seg ei lita jente på ei båre, og hun var fullstendig dehydrert.

Elva har veldig sterke strømmer, men de som bor på den andre siden av elva fra der veien går, er fullstendig avskåret, forteller han.

– Folk her har vært 17 dager uten strøm. Mange av brønnene drives av elektrisitet, og vannforsyningen er kuttet helt av.

Når ikke fram

En times kjøring nord for Mingora, er man inne i områder hvor nødhjelpen rett og slett ikke har kommet fram.

– Man er avhengig av helikopter. Veiene tåler ikke tunge lastebiler. Vi kjørte selv nettopp over et område der halve veien hadde rast ut, forteller Brende.

På telefon til NTB understreker han at det er absolutt nødvendig at den internasjonale støtten trappes opp.

– Her er problemet at man ikke når fram. Lenger sør har man ikke problemer med å komme fram til de som trenger hjelp, men nødhjelpen dekker ikke behovet, forteller Brende.

Ifølge pakistanske myndigheter er 20 millioner mennesker rammet av flommen. Seks millioner er avhengig av å få nødhjelp for å klare seg.

Monsunregnet fortsetter, og fortsatt mangler opp imot to millioner mennesker tak over hodet. 1.384 mennesker er bekreftet døde i katastrofen. (©NTB)

Les også: - En gledens og sorgens dag

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden