Venter på ny dødsbølge i Pakistan

Den sørlige Sindh-provinsen i Pakistan. Mellom 15 og 20 mennesker er direkte eller indirekte påvirket av den verste flomkatastrofen i Pakistan på flere tiår. Seks millioner venter på mat, vann og legehjelp. Mellom 1.343 og 1.600 mennesker har omkommet. Foto: REUTERS / Akhtar Soomro / SCANPIX
Den sørlige Sindh-provinsen i Pakistan. Mellom 15 og 20 mennesker er direkte eller indirekte påvirket av den verste flomkatastrofen i Pakistan på flere tiår. Seks millioner venter på mat, vann og legehjelp. Mellom 1.343 og 1.600 mennesker har omkommet. Foto: REUTERS / Akhtar Soomro / SCANPIX

Minst ett koleratilfelle er bekreftet i flomrammede Mingora i Pakistan. Hjelpeorganisasjonene frykter en ny bølge av dødsfall forårsaket av sykdom skal slå inn over landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er på dette tidspunktet åpenbart at hjelpearbeidet ikke klarer å holde tritt med katastrofens omfang, sier Jacques de Maio, Sør-Asia-sjef i Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Les også: - En gledens og sorgens dag

– Millioner av mennesker trenger mat, rent vann og legehjelp. Og de trenger det nå. Risikoen for at utbrudd av smittsomme sykdommer skal forårsake en ny bølge av dødsfall i flomrammede Pakistan er svært høy, ifølge de Maio.

Kolerautbrudd

Maurizio Giuliano fra FNs kontor for samordning av humanitær hjelp anslår at minst 36.000 mennesker er rammet av akutt diaré.

Les også: Katastrofene rammer politikerne

– Vi vet ikke om alle disse har kolera, men risikoen for kolera er definitivt høy, sier Giuliano, og bekrefter at minst ett koleratilfelle er oppdaget i Mingora, nordvest i landet.

Pakistanske myndigheter har bekreftet at 1.343 mennesker til nå har omkommet i katastrofen. FN setter tallet til 1.600.

Avlyser feiring

Lørdag avlyste myndighetene i Pakistan feiringen av landets uavhengighetsdag på grunn av flomkatastrofen. President Asif Ali Zardari kommer i sin tale til befolkningen til å be pakistanerne om hjelpe sine flomrammede medborgere.

Zardari har siden han kom tilbake til Pakistan etter et omstridt besøk til Storbritannia midt under flomkatastrofen, reist rundt i mange av de rammede områdene.

Ifølge Zardaris talspersoner skal den sterkt kritiserte presidenten tilbringe uavhengighetsdagen med flomofre i Khyber Pakhtunkhwa og Punjab.

Les også: Plyndrer mat fra flomofrene

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er ventet å ankomme landet sent lørdag, og diskutere hjelpearbeidet med den pakistanske regjeringen søndag.

2,8 milliarder

FN sa tidligere denne uken at 2,8 milliarder kroner er nødvendig for å dekke hjelpearbeidet i de første 90 dagene etter flommen. Men mange tror selv dette beløpet er for lite.

– Vi må innse at det er umulig å fastslå omfanget av denne katastrofen, sier de Maio i Røde Kors.

Det anslås at to millioner mennesker er i akutt behov for tak over hodet. Samtidig er seks millioner avhengig av at nødhjelp med mat, vann og medisiner kommer fram. Totalt er mellom 15 og 20 millioner mennesker påvirket av flomkatastrofen, noe som utgjør rundt 10 prosent av befolkningen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden