- En gledens og sorgens dag

Pakistan er i dyp krise når landets nasjonaldag markeres lørdag. - Flomkatastrofen kommer til å prege vår markering, sier leder av 14.augustkomiteen, Aamir J. Sheikh. (Foto: REUTERS/Adrees Latif/Scanpix)
Pakistan er i dyp krise når landets nasjonaldag markeres lørdag. - Flomkatastrofen kommer til å prege vår markering, sier leder av 14.augustkomiteen, Aamir J. Sheikh. (Foto: REUTERS/Adrees Latif/Scanpix)

Lørdag markeres Pakistans nasjonaldag i Oslo. - Når vi feirer dagen i år så er landet i kaos. 14 millioner mennesker har mistet alt, sier Aamir J. Sheikh.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Pakistans nasjonaldag markeres i Oslo lørdag 14. august.

På programmet:

10.15: Barnetog går fra Frognerparken til den Pakistanske ambassaden.

20.30: Middag på Shalimar Tandoori resturant, der blant andre Erna Solberg og Oslos ordfører Fabian Stang vil delta

14. augustkomiteen vil offentliggjøre vinneren av Brobyggerprisen 2010 under middagen.

(ABC Nyheter): 14. august markerer Pakistan at landet i 1947 ble uavhengig fra tidligere kolonimakt Storbritannia.

Markeringen av nasjonaldagen i Oslo, vil i år være sterkt preget av flomkatastrofen som har rammet mange millioner pakistanere de siste ukene:

- Det er en gledens dag, men når vi ser at over 14 millioner mennesker lider, uten mat, vann og tak over hodet og hjelpen ikke kommer frem, så er det også en sorgens dag, sier leder av 14.augustkomiteen og Høyre-politiker, Aamir J. Sheikh, til ABC Nyheter.

Markeringen i Oslo begynner med barnetog klokka 10.15, som går fra Frognerparken til Pakistans ambassade.

- Under barnetoget kommer vi til å sette fokus på at Pakistan ble selvstendig i 1947, og at man da ville bygge opp landet, men når vi feirer dagen i år så er landet i kaos. 14 millioner har mistet alt. Det ser veldig mørkt ut, sier Sheikh.

Les også: - Den verste flommen på 90 år

- Stor giverglede

I samarbeid med Røde Kors er det opprettet et kontonummer der pengene som kommer inn er øremerket flomofrene i Pakistan. Hittil er det samlet inn én million kroner, ifølge Sheikh.

Han forteller videre at han er rørt over nordmenns gavmildhet:

- Jeg har bare sett giverglede blant nordmenn, de viser forståelse for at Pakistan er i en veldig vanskelig situasjon og nøler ikke med å åpne lommebøkene sine for å hjelpe. Men næringslivet har ikke bidratt så mye ennå, det skulle jeg ønske de ville gjøre.

Tidligere i uken ble det arrangert en støttekonsert til inntekt for flomofrene, og Sheikh forteller at han i tillegg har vært i kontakt med en rekke artister som skal opptre på forskjellige arrangementer, og bedt dem om å oppfordre publikum til å gi penger.

- Den oppfordringen har jeg også gitt til A-ha og Morten Harket som har konsert på Ullevål neste helg – og responsen har vært positiv. Jeg er veldig takknemlig for innsatsen fra norske toppartister, sier han.

150 gjester

Lørdag kveld har 14.augustkomiteen invitert en rekke gjester til middag på en restaurant i Oslo, for å markere nasjonaldagen og dele ut Brobyggerprisen for 2010.

Leder for 14.augustkomiteen og Høyre-politiker Aamir J. Sheikh. (Foto: Høyre)Leder for 14.augustkomiteen og Høyre-politiker Aamir J. Sheikh. (Foto: Høyre)

- Blant de som har bekreftet at de kommer, er Erna Solberg, Fabian Stang, den amerikanske ambassadøren og hans kone, pluss kjendiser fra kulturlivet i Norge, flere politikere og representanter fra Røde Kors.

- Vi kommer til å vise siste nytt fra situasjonen i Pakistan, med bilder og tall og en oversikt over det som er samlet inn til nå og hvordan man skal bruke disse pengene.

- Jeg har fått bekreftelse fra cirka 150 gjester hittil. Det er mange og jeg håper at også de kan bidra med støtte til Pakistan, sier Aamir J. Sheikh til ABC Nyheter.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy