- Koloniser rommet eller dø

Den kjente britiske fysikeren og forfatteren Stephen Hawking mener at vi før eller senere vil bli nødt til å forlate vår planet for å kolonisere verdensrommet, dersom vi skal ha håp om å overleve. Foto: AP Photo / NASA, Paul E. Alers / Scanpix.
Den kjente britiske fysikeren og forfatteren Stephen Hawking mener at vi før eller senere vil bli nødt til å forlate vår planet for å kolonisere verdensrommet, dersom vi skal ha håp om å overleve. Foto: AP Photo / NASA, Paul E. Alers / Scanpix.

Om ikke mennesket har kolonisert rommet i løpet av hundre år, kommer vi til å dø ut, mener den anerkjente fysikeren Stephen Hawking.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Den kjente britiske fysikeren Stephen Hawking er bekymret for hvordan vi utnytter jordas ressurser.

Han mener at menneskehetens livsstil og aggressive adferd, kombinert med manglende naturressurser, global oppvarming og overbefolkning, gjør at vi før eller senere vil bli nødt til å forlate vår planet for å kolonisere verdensrommet, dersom vi skal ha håp om å overleve.

Ifølge Hawking er det bare flaks at vi har klart oss såpass lenge som vi har.

– Jeg ser store trusler for menneskeheten. Det har allerede vært flere hendelser hvor det var svært nært å gå galt. For eksempel Cuba-krisen i 1963. Frekvensen av slike episoder vil trolig øke i fremtiden, sier Hawking i en fersk kommentar til nettstedet Big Think.

Sjansespill

Stephen Hawking sammenligner vår eksistens på jorden med å oppbevare alle eggene i samme kurv. Legger vi hele vår skjebne i hendene på bare én planet, blir vi ekstra sårbare dersom det først skulle gå galt.

– Det er vanskelig nok å unngå en katastrofe på jorden i løpet av de neste hundre årene. Men snakker vi om et tidsperspektiv på tusen år eller en million, blir det enda vanskeligere, uttaler Hawking.

Han understreker at menneskeheten har gjort bemerkelsesverdige fremskritt de siste 100 årene.

– Men skal vi fortsette å utvikle oss etter det, så er vår fremtid i verdensrommet, understreker han.

Nevnt før

Det er ikke første gang den anerkjente fysikeren nevner verdensrommet som menneskets redningsflåte.

Allerede i 2001 sa han i et intervju med den britiske avisen Telegraph at menneskeheten vil gå til grunne i løpet av dette tusenåret med mindre vi koloniserer rommet.

Under en konferanse i Hongkong i 2006, gjentok han viktigheten av å søke ut for å sikre menneskehetens eksistens.

Hawking mener menneskene kan opprette en base på månen innen 20 år og en koloni på Mars i løpet av 40 år.

Å kolonisere en annen planet vil med dagens romfartteknologi by på betydelige utfordringer. Vår nærmeste stjerne, Proxima Centauri, ligger nemlig 4,2 lysår unna.

Det vil si at en tur dit vil ta rundt 50.000 år.

Les også: Gigantspeil kan gjøre Mars beboelig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden