Denne roboten kan klatre opp en vegg

Utvikler ved University of Utah, William Provancher, ser på den effektive, klatrende roboten han har utviklet sammen med kolleger. (Foto: Mark Fehlberg, University of Utah)
Utvikler ved University of Utah, William Provancher, ser på den effektive, klatrende roboten han har utviklet sammen med kolleger. (Foto: Mark Fehlberg, University of Utah)

Klatrer 2,5 meter rett opp på 15 sekunder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med to klør, en motor og en hale som svinger som pendelen i en bestefarklokke, klatrer den lille roboten ROCR opp en teppebelagt vegg.

Roboten bruker 15 sekunder på å klatre 2,5 meter, og er den første av sitt slag, som er designet for å klatre som menneskelige fjellklatrere eller aper i trærne.

- Denne roboten kan på sikt brukes til inspeksjoner, vedlikehold og overvåkning, men i første omgang er den et læringsverktøy eller et morsomt leketøy, sier utvikler William Provancher, assisterende professor ved University of Utah, i en pressemelding.

Ifølge Provancher og hans kolleger er de fleste klatrerobotene som er utviklet til nå, utviklet med ett enkelt mål: at de ikke skal falle ned fra veggen de klatrer på.

ROCR skal i tillegg være veldig effektiv klatrer. Og da defineres effektiviteten ut ifra hvor mye elektrisk energi roboten bruker mens den klatrer.

- Hvis du skal ha en robot som er allsidig og anvendelig, er effektivitet en av de viktigste tingene å fokusere på, mener Provancher.

Noen tidligere klatreroboter har vært store, med to til åtte bein. ROCR er liten og lett, og veier bare rett over et halvt kilo.

Utvikler Provancher understreker at det uansett er mye arbeid som må gjøres før klatreroboter er vanlige i bruk.

Også ved SINTEF i Norge har man jobbet med å utvikle en robot som klatrer - i rør. Roboten skal kunne ta seg fram og inspisere kompliserte rørsystemer.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden