– Israel vil gi fra seg 90 prosent av Vestbredden

USAs spesialutsending George Mitchell i samtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem. (Foto: Scanpix/EPA)
USAs spesialutsending George Mitchell i samtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem. (Foto: Scanpix/EPA)

Det politiske presset på Israel og palestinerne øker for å få i gang direkte forhandlinger. Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal være villig til å gi opp 90 prosent av Vestbredden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Hillary Clinton har hatt samtaler med statsminister Netanyahu for å forsøke å få hindringer av veien for å gjenoppstarte direkte palestinsk-israelske forhandlinger, opplyste hennes talsmann fredag.

EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton sier i et brev nyhetsbyrået AFP har sett at palestinernes president Mahmoud Abbas er svært nær å gå med på direkte samtaler med Israel. Slike samtaler har vært stoppet i 20 måneder, og mistilliten på palestinsk side er svært stor.

Direkte forhandlinger

Netanyahu er villig til å inngå en midlertidig avtale om israelsk tilbaketrekking fra 90 prosent av den okkuperte Vestbredden, skriver den egyptiske avisa al-Hayat fredag.

Tilbudet forutsetter direkte forhandlinger mellom israelerne og palestinerne, men omfatter ikke Øst-Jerusalem, skriver avisen. Palestinerne har som mål at Øst-Jerusalem skal bli hovedstad i en framtidig palestinsk stat.

Den siste tida har palestinerne vært i indirekte samtaler med israelerne gjennom amerikanske meklere.

Venter

En rådgiver for Abbas sa i Ramallah fredag at palestinerne venter på en uttalelse fra Midtøsten-kvartetten for å ta de riktige beslutningene om direkte forhandlinger.

Kvartetten, bestående av EU, USA, FN og Russland, ventes tidlig neste uke å gjenta en oppfordring til Israel om å stoppe all boligbygging i de okkuperte områdene og gjenoppta samtalene om endelig status. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden