Fire tiltalt for drap på 800 bosniere

En etterforskningsekspert samler skjelettbiter funnet på bredden av Perucac-sjøen, en oppdemmet del av grenseelven Drina som skiller Bosnia-Hercegovina og Serbia. Foto: REUTERS/SCANPIX
En etterforskningsekspert samler skjelettbiter funnet på bredden av Perucac-sjøen, en oppdemmet del av grenseelven Drina som skiller Bosnia-Hercegovina og Serbia. Foto: REUTERS/SCANPIX

Fire tidligere soldater i den bosnisk-serbiske hæren er tiltalt for drap på 800 gutter og menn fra Srebrenica i 1995.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalen ble kunngjort av den bosniske krigsforbryterdomstolen i Sarajevo fredag.

De fire er Frac Kos, Stanko Kojic, Vlasitimir Golijan og Zoran Goronja, som alle tjenestegjorde i den bosnisk-serbiske hærens 10. kommandoenhet. De fire har sittet i varetekt siden de ble arrestert tidligere i år.

De fire skal ha deltatt i massedrapene av de 800 på henrettelsesstedet Branjevo.

Minst 7.500 gutter og menn ble henrettet av de bosniske serberne i Srebrenica i juli 1995. Massedrapene skjedde på flere forskjellige steder. De drepte ble først begravd i en massegrav, men senere gravd opp og flyttet til et annet sted for å gjøre det vanskeligere å finne dem.

To av de tiltalte, Kos og Kojic, hadde også ansvar for å undersøke om noen av de skutte fangene fortsatt levde. Hvis så, var det deres jobb å skyte dem igjen for å sikre at de ble drept.

14 bosniske serbere er til nå dømt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) for krigsforbrytelser knyttet til Srebrenica-massakren.

Krigsforbryterdomstolen i Bosnia ble opprettet i 2005 for å avlaste ICTY. 30 bosniske serbere er stilt for retten for forhold knyttet til Srebrenica-drapene. Tolv er blitt fengslet, sju frikjent og elleve står fortsatt for retten. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden