Frivillige hjemme igjen etter leting på Grønland

Oversiktsbilde over en del av området ved Søndre Strømfjord på Grønland hvor de tre nordmennene forsvant. Én av dem ble senere funnet omkommet, mens to fortsatt er savnet. Foto: Leiff Josefsen / SCANPIX.
Oversiktsbilde over en del av området ved Søndre Strømfjord på Grønland hvor de tre nordmennene forsvant. Én av dem ble senere funnet omkommet, mens to fortsatt er savnet. Foto: Leiff Josefsen / SCANPIX.

Fredag morgen kom det frivillige letemannskapet på 14 hjem fra Grønland etter å ha lett forgjeves etter Jonas Reiestad og Magnar Haarr. På Sola ble de møtt av et kriseteam fra Hå kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet landet på Sola lufthavn Stavanger ved 7.30-tiden, skriver Aftenbladet.no.

Der ble de mottatt av et kriseteam fra Hå kommune, anført av en sykepleier og kommunelege. De ble ført inn i to biler og kjørt bort fra flyplassen, melder TV 2.

Overfor TV 2-nyhetene har gruppen understreket at de ikke gir opp letingen, men dersom et nytt team blir sendt til Grønland, vil det være folk uten personlige forbindelser til de savnede.

Det har vært en stor påkjenning for familien å se stedet hvor kameratene fikk problemer og flåten de laget for å komme ut på elva. Av de tre er det bare Tormod Aniksdal som er funnet.

Gruppen kom til Grønland tirsdag, og onsdag fikk de se stedet hvor de tre sportsfiskerne forsvant. Torsdag fløy de over Søndre Strømfjord med helikopter.

Politiet på Grønland besluttet sent onsdag kveld å avslutte sitt søk etter de to siste rogalendingene.

Bearbeider sorgen

Nå vil de pårørende prioritere bearbeidelsen av sorgen og savnet fremfor å fortsette søket etter de savnede.

«Politiet på Grønland har gjennomført et grundig søk med høy kvalitet. Våre deltakere opplever en stor belastning og begynner å bli slitne. Videre søk fra vår side er svært vanskelig, da det blant annet innebærer en stor risiko. Vi prioriterer nå bearbeidelsen av sorgen og savnet sammen med våre kjære hjemme, foran det å søke videre her på Grønland. Dermed har vi besluttet å reise hjem fra Grønland torsdag kveld» står det i en pressemelding fra de pårørende.

Forståelse

– Jeg er glad for at det ser ut som de pårørende mener de har fått god nok informasjon av politiet. Det er forståelig at nordmennene vil bearbeide sorgen sammen med sine kjære i Norge, sier visepolitimester i Nuuk, Morten Nielsen, til NTB.

Til NRK sier Nielsen at han har stor respekt og forståelse både for at familien og vennene kom over for å se stedet hvor de tre forsvant, men også respekt og forståelse for at de nå velger å prioritere bearbeidelse av sorgen over å ha mistet sine kjære.

Kisten med Tormod Aniksdal vil trolig bli sendt til Norge mandag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden