- Når skiftet Hanssen lojalitet?

- Salg av eks-politikeres kunnskap styrker de sterke. Skifter de lojalitet alt mens de sitter ved makta? spør Ingjald Ørbeck Sørheim. Foto: Erik Johansen/SCANPIX
- Salg av eks-politikeres kunnskap styrker de sterke. Skifter de lojalitet alt mens de sitter ved makta? spør Ingjald Ørbeck Sørheim. Foto: Erik Johansen/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når politikere som Bjarne Håkon Hanssen posisjonerer seg for senere karrierer, kan deres lojalitet skifte allerede mens de sitter i sine tillitsverv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): - Den største faren ved politikere som Bjarne Håkon Hanssen, er at de undergraver hele demokratiets grunnidé: At statsledelsen skal ha sin lojalitet forankret i folket og dets felles interesser!

Det sier Ap-veteranen Ingjald Ørbeck Sørheim idet debatten om Hanssens overgang fra toppolitiker til agent for betalende interesser ebber ut.

Ørbeck Sørheim har vært aktiv i partiet i 54 år og var blant annet med i statssekretærkollegiet i Gro Harlem Brundtlands første regjering i 1981. Til daglig er han forretningsadvokat.

Lojale til framtids-kunder

Han understreker et poeng som har vært lite framme i debatten om karenstid ved slike overganger: At lojaliteten til mulige framtidige oppdragsgivere kan oppstå lenge før politikere forlater sine tillitsvalgte maktposisjoner.

- Et diskret tilbud om trygg og godt betalt jobb etterpå påvirker sjølsagt lojaliteten, sier Ørbeck Sørheim og slår fast:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du blir valgt av partiorganisasjonen og velgerne for å ivareta felles interesser. Da bør du i grunnleggende spørsmål ikke bruke din innsikt for å fremme det motsatte. Og særlig ikke så kort etter!

Makt til salgs

Det viser seg at Ørbeck Sørheim allerede for åtte år siden skrev en advarsel mot - og nærmest en eksakt beskrivelse av - akkurat det Bjarne Håkon Hanssen gjorde da han hoppet over fra statsråd til å bli partner i rådgivningsbyrået First House.

I artikkelen Makt til salgs – korrupsjon på norsk, som få leste da den kom i Festskrift til Tor Erling Staff (Kagge Forlag 2002), påpeker Ørbeck Sørheim sjokkert at over halvparten av de daværende stortingssrepresentantene kunne tenke seg en karriere som pr-rådgiver eller lobbyist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De er ikke dumme

Den innsikt, kunnskap og kontaktnett de oppnådde, anser de seg nå fri til å selge på et privat marked til høystbydende.

- Når politikken ikke er avslutningen på en karriere men begynnelsen på den, oppstår helt nye motivasjoner og lojaliteterallerede mens politikeren er i posisjon, hevder Ørbeck Sørheim og siterer historikeren Jens Arup Seip:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det er min erfaring at det er mindre viktig hvor folk kommer fra enn hvor de akter seg hen.»

- Når du har tiår med yrkesliv foran deg, er det bare de mest heltemodige eller dumme som ikke lar seg påvirke av hva som tjener framtidig karriere, kommenterer Ørbeck Sørheim.

Sjekk selv Ørbeck Sørheims analyser opp mot Bjarne Håkon Hanssen:

ABC nyheter tilbyr i dag hele hans artikkel Makt til salgs – korrupsjon på norsk.

Uhyggelig sannspådd

- Det er urealistisk å basere seg på at folk er idealister; de fleste tenker ganske matnyttig. De feteste jobber og oppdrag kan tilbys av dem med de største pengene, skriver Ørbeck Sørheim.

- Det er ikke alltid hyggelig å være sannspådd. Vi må være på vakt, for det er betent og farlig når at det stadig blir mer akseptert at nylig avgåtte politikere selger innsikt, makt og innflytelse, ervervet i offentlige tillitsverv, på det private marked, sier Ørbeck Sørheim til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser en stigende tendens til å blande korta. De ble gitt tillit av parti og velgere for å ivareta felles interesser. Den innsikt, kunnskap og kontaktnett de oppnådde, anser mange seg nå fri til å selge på et privat marked til høystbydende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Styrker de sterke

- Hanssen-debatten er i ferd med å ebbe ut. Hvilke lærdommer kan vi trekke?

- Kjernen i debatten er det moralske ansvaret. Det er uakseptabelt at politikere som har tjent fellesskapet kort tid etterpå går over til å tjene særinteresser som ofte står i strid med de verdier de fremmet som folkets tjenere, svarer han.

- Et hovedpoeng er at det ikke er de uføretrygdete i Finnmark og Groruddalen som har råd til disse politikernes tjenester, sier Hanssen.

Han minner om at tidligere Ap-størrelser som Grete Knudsen, Kjell Opseth og flere andre har gått samme vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Slike salg øker makten for dem som har mest å betale med. De svake blir enda svakere.

- Frekk latterliggjøring

- Bjarne Håkon Hanssen prøver å latterliggjøre denne debatten ved å si at han ikke kan bry seg om hva Marit Nybakk ”synser” Det er frekt. En moraldebatt er ikke synsing, men å vurdere verdier opp mot hverandre, sier Ingjald Ørbeck Sørheim.

20. oktober 2009 avsluttet Hanssen sin politiske karriere og gikk av som helse- og omsorgsminister.

21. september 2009 ble First House AS stiftet.

Bjarne Håkon Hanssen ønsker ikke å kommentere artikkelen.