River sigøynerleire

Fransk politi gjennomfører en telling av mennesker og husvogner i en ulovlig sigøynerleir i Saint Andre les Lille, nær Lille. Foto: Scanpix/Reuters.
Fransk politi gjennomfører en telling av mennesker og husvogner i en ulovlig sigøynerleir i Saint Andre les Lille, nær Lille. Foto: Scanpix/Reuters.

Franske myndigheter har revet mer enn 40 leire der flere hundre romaniinnvandrere bodde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonen kommer at det ble annonsert inngrep for to uker siden, sier Frankrikes innenriksminister torsdag.


Omkring 700 mennesker har blitt fordrevet fra de ulovlige leirene og vil bli «sendt tilbake til sine opprinnelsesland», nevnelig Romania og Bulgaria, på «spesielt chartrede fly», sa Brice Hortefeux under en pressekonferanse i Lyon.

Hortefeux lovet 28. juli å rive 300 ulovlige leire der det lever romani- og sigøynerinnvandrere, og utvise folk fra andre EU-land som bryter loven, etter at president Nicolas Sarkozy uttalte at minoriteten utgjør et «sikkerhetsproblem».

Aksjonen er ledd i en større «krig mot kriminalitet» erklært av Sarkozy. Opposisjonen har anklaget ham for å hisse til rasekonflikter og skape frykt for sikkerheten i landet for å styrke sin dalende popularitet.

En meningsmåling offentliggjort forrige uke viste at 79 prosent av velgerne bifalt avgjørelsen om å rive leirene. Et tilsvarende flertall støttet andre sider ved Sarkozys lov og orden-politikk.

Hortefeux sier hun vil møte rumenske representanter neste uke og «minne dem om det sterke behovet for å bedre sikkerhetssamarbeidet mellom våre to land». Hun ba også rumensk politi om å bistå med aksjonen i Frankrike.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden