Lover jobb til 90 000

Socialdemokraternas Mona Sahlin lover å satse hardt på å skaffe flere unge og langtidsledige arbeid dersom hun og samarbeidspartnerne Vänsterpartiet og Miljöpartiet vinner valget i Sverige 19. september. (Foto: Bertil Ericson / SCANPIX)
Socialdemokraternas Mona Sahlin lover å satse hardt på å skaffe flere unge og langtidsledige arbeid dersom hun og samarbeidspartnerne Vänsterpartiet og Miljöpartiet vinner valget i Sverige 19. september. (Foto: Bertil Ericson / SCANPIX)

Socialdemokraternas leder Mona Sahlin har lovet å skaffe 90.000 langtidsledige jobb, men Moderaternas Fredrik Reinfeldt hevder at Sahlins parti har mistet grepet om arbeidspolitikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsledighet i Sverige

* Arbeidspolitikk ser ut til å bli en sentral sak i valgkampen før svenskene velger ny nasjonalforsamling 19. september.

* Drøyt 400.000 mennesker var arbeidsløse i juli, ifølge nye tall som Arbetsförmedlingen la fram torsdag. Dette tallet inkluderer personer som er sysselsatt i programmer med aktivitetsstøtte.

* Den totale arbeidsløsheten lå i juli dermed på 8,1 prosent av arbeidskraften, mot 7,3 prosent for ett år siden og 6 prosent for fire år siden.

(Kilde: TT) (©NTB)

Ved valget i 2006 lyktes konservative Moderaterna med å lansere seg selv som det mest troverdige partiet når det gjaldt sysselsettingspolitikk.

Torsdag presenterte partiet sine valgplakater, og de levner liten tvil om at et viktig mål for Moderaterna er å lokke til seg Socialdemokraternas velgere. Det gjør partiet ved å bruke konkurrentens egne honnørord som «sammen» og «trygghet» i sin egen valgkamp.

– Vi har den jobbpolitikken som Socialdemokraterna mangler, sier statsminister og leder for Moderaterna, Fredrik Reinfeldt.

19. september skal svenskene velge ny nasjonalforsamling. Foreløpig tyder alt på at det går mot et tett oppgjør mellom den borgerlige og den rødgrønne blokken.

Slår tilbake

Onsdag lovte Socialdemokraternas leder Mona Sahlin å skaffe 90.000 langtidsledige jobb, men dagen etter slo Reinfeldt tilbake ved å slå fast at Sahlins parti har mistet grepet om arbeidspolitikken.

– I vår tid er vi de beste til å sørge for at det skapes flere jobber. Socialdemokraterna har gått mer og mer i retning av å administrere arbeidsledigheten, og derfor kan vi hevde å være det eneste arbeiderpartiet, sier Reinfeldt.

Han legger vekt på behovet for at Sverige står samlet og henviser til landets lange tradisjon med et bredt utbygd velferdstilbud uten store forskjeller i befolkningen.

– Vi har et bra land med små ulikheter, og det skal vi ta vare på, sier regjeringssjefen.

Han slår fast at sysselsetting, utdanning og trygghet vil være de tre mest sentrale sakene i Moderaternas valgkamp.

Ikke imponert

Også Socialdemokraterna lanserte torsdag sine valgplakater. På lystavler over hele landet skal velgerne minnes om at hundretusener svensker, mange av dem mellom 18 og 24 år, fortsatt står uten arbeid.

Det viser at regjeringen har mislyktes, mener Sahlin, som er lite imponert over Moderaternas forsøk på å stjele velgerne hennes.

– Hvis deres store ambisjon i valgkampen er å ta stemmer fra oss, så er min store ambisjon å sørge for at færre ungdommer er arbeidsledige og skape flere jobber, sier Sahlin.

Ungdomsdomstol

Også de mindre partiene i Sverige har startet valgkampen. Ett av Moderaternas samarbeidspartier, det liberale Folkpartiet, tok torsdag til orde for å opprette egne ungdomsdomstoler.

Riksdagsrepresentant Johan Pehrson mener slike spesialdomstoler, som skal være underlagt de eksisterende domstolene, vil borge for rask behandling og høy kompetanse i saker som angår ungdom.

– For et ungt menneske som har begått lovbrudd, kan noen uker være en hel evighet, sa Pehrson da han la fram forslaget.

Han mener tiltaket vil være fornuftig og føre til at færre unge lovovertredere begår nye lovbrudd. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden