Tviler på om Iraks regjeringshær kan ta kontroll

Kurdiske rekrutter trener på en irakisk militærbase i Kirkuk, 250 kilometer nord for hovedstaden Bagdad. USA fortsetter sin militære tilbaketrekning fra Irak, og overlater stadig flere av sikkerhetsoppgavene til den irakiske regjeringshæren. Men irakernes egen hærsjef sier han tviler på om landets styrker blir i stand til å ivareta den indre sikkerheten før år 2020. Foto: REUTERS / Thaier al-Sudani / SCANPIX
Kurdiske rekrutter trener på en irakisk militærbase i Kirkuk, 250 kilometer nord for hovedstaden Bagdad. USA fortsetter sin militære tilbaketrekning fra Irak, og overlater stadig flere av sikkerhetsoppgavene til den irakiske regjeringshæren. Men irakernes egen hærsjef sier han tviler på om landets styrker blir i stand til å ivareta den indre sikkerheten før år 2020. Foto: REUTERS / Thaier al-Sudani / SCANPIX

Regjeringshæren i Irak vil neppe kunne ivareta landets sikkerhet på egen hånd før i år 2020, mener den irakiske hærsjefen Babakir Zebari. Men USA fastholder planen for amerikansk tilbaketrekking.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalløytnant Zebari sa på en forsvarskonferanse i Bagdad torsdag at han frykter store problemer fra neste år av, når de fleste amerikanske soldatene har reist hjem.

USA har i dag 64.000 soldater i Irak, men tallet vil falle til 50.000 i slutten av august. Disse soldatene skal først og fremst drive opplæring av irakiske styrker, og ikke være stridende. Innen utgangen av 2011 skal samtlige amerikanske styrker etter planen være ute av Irak.

– Foreløpig går tilbaketrekningen bra, ettersom det amerikanske militære nærværet fortsetter. Men problemet vil oppstå etter 2011 – politikerne må finne andre utveier til å fylle tomrommet etter 2011, framholdt Zebari overfor pressefolk.

– Bli til 2020

– Hvis de spør meg om tilbaketrekningen, vil jeg svare at den amerikanske hæren må bli til den irakiske hæren er helt klar i 2020, fortsatte han. Zebaris uttalelser kom etter at åtte irakiske soldater og tre sivilpersoner ble drept av opprørere onsdag.

Sist helg mistet minst 60 mennesker livet i voldshandlinger i Irak, blant dem 43 som døde i en serie bombeeksplosjoner i byen Basra sør i landet. Amerikanske tjenestemenn har sagt at de frykter ytterligere opptrapping av volden.

Ifølge tjenestemennene er sikkerheten i Irak svekket av at landets politikere fortsatt krangler om regjeringsspørsmålet, over fem måneder etter valget på ny nasjonalforsamling. Islamistene i al-Qaida og andre opprørere utnytter dette makttomrommet, blir det sagt.

Stadig bedre?

Men andre talsmenn i Washington tegnet tidligere denne uken et mer positivt bilde av utviklingen i Irak. De framholdt at de irakiske regjeringsstyrkene blir stadig bedre til selv å løse sikkerhetsmessige oppgaver.

Volden i Irak er ikke lenger like omfattende som under den verste uroen i årene 2006 og 2007. Men tallet på sivile som mistet livet i voldshandlinger steg igjen bratt i juli i år, og dette førte til at det igjen ble stilt spørsmål ved USAs retrettplaner.

Visepresident Joe Bidens sikkerhetspolitiske rådgiver Antony Blinken sier at USAs militære nærvær i Irak etter 2011 kan bli begrenset til «noen titall eller hundretall» soldater. Disse vil stå under den amerikanske Bagdad-ambassadens kontroll. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden