Trening ikke nødvendig for alle

Trening ikke nødvendig for alle
Trening ikke nødvendig for alle

Må vi trene for å ha god helse? Svaret er nei, skriver Åse Bårdsen og Eline Thornquist i en kronikk i siste nummer av Tidsskrift for Den norske legeforening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatterne peker på at hovedproblemet er at de fysiske hverdagsaktivitetene er i ferd med å forsvinne. Det blir stadig mindre av den type hverdagslig kroppslig aktivitet som de fleste ikke oppfatter som trening.

Samtidig som flere og flere trener regelmessig, viser ferske tall at bare 20 prosent av den voksne befolkningen beveger seg nok i forhold til anbefalingene.

Å gå i moderat tempo, gjerne slik at man blir andpusten eller varm i til sammen 30 minutter daglig, er nok for de fleste. Folk må ha tro på at de kan bevege seg uten å følge ekspertråd eller ha personlig trener, mener forfatterne.

På tross av dette blir trening framstilt som nødvendig. Aviser, magasiner og tidsskrifter fylles opp av utdrag fra forskningsrapporter og kartlegginger, og vi kan knapt åpne en avis uten å støte på mer eller mindre velfunderte treningsopplegg og anbefalinger.

– Vi må passe oss for å gjøre enkel, naturlig aktivitet til vanskelig «medisin». Når bevegelse ikke lenger inngår som en integrert del av arbeids- og hverdagslivet, vokser det opp kommersielle treningstilbud – samtidig som helsepersonell snakker oftere og høyere om «aktivitet» i vitenskapelig termer. Resultatet kan lett bli at vi fratar folk troen på at de kan bevege seg uten å følge ekspertråd. Det enkle er ofte det beste, men overraskende vanskelig å få til, heter det i artikkelen. (©NTB)

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Flere nyheter på forsiden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden