Nye tiltak mot asylsøkere

Justisdepartementet setter i verk flere tiltak for å tvangsreturnere asylsøkerne som deltok i sommerens opptøyer. Til nå er fire av dem tvangsreturnert, mens én har reist frivillig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet sier departementet nå vil opprette et forsterket senter for dem som deltok i sommerens opptøyer.

– Det vil ha færre plasser enn vi hadde på Lier, og en bemanning som skal ivareta beboernes, de ansatte og naboenes sikkerhet og trygghet, sier Lønseth. Han opplyser at fire sentrale personer under opptøyene på ventemottakene er returnert i løpet av de siste ukene. I tillegg har én dratt frivillig.

– Situasjonen på mottakene som har tatt imot ventemottaksbeboere etter brannene i sommer er ikke holdbar. Norske mottak skal føles trygge, både for dem som bor der og for lokalbefolkningen for øvrig. Regjeringen aksepterer ikke at personer med endelig avslag truer med eller begår voldelige handlinger. Ingen skal på noe tidspunkt få true seg til opphold i Norge, sier Lønseth.

Departementet ønsker nå å sette i verk positive tiltak på ventemottakene for dem med endelig avslag på asylsøknadene. Ettersom antallet personer som har benyttet seg av tilbudene for frivillig retur har økt i år, er dette noe som departementet vil satse ytterligere på.

Tiltakene skal hindre passivitet og motivere for retur, og gjøre det lettere for dem som returnerer å få jobb etter at de er tilbake i hjemlandet. Dette kan være opplæringstilbud som språk, IKT, håndverksfag og lignende. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden