- Få lag i verden hadde slått Frankrike

Erik Huseklepp jubler sammen med resten av laget etter 1-1 scoringen under privat landslagskampen i fotball mellom Norge og Frankriket onsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Men Drillo var ikke ekstatisk etter at Huseklepps dobbel sikret norsk seier på Ullevaal.

Norge – Frankrike 2-1 (0-0)

Ullevaal stadion

15.165 tilskuere

Mål: 0-1 Hatem Ben Arfa (48), 1-1 Erik Huseklepp (51), 2-1 Huseklepp (71).

Dommer: Carlos Velasco, Spania.

Gult kort: Rod Fanni (35), Frankrike, Jan Gunnar Solli (70), Norge.

Norge (4-5-1): Jon Knudsen – Tom Høgli, Kjetil Wæhler (Vadim Demidov fra 46.), Brede Hangeland, John Arne Riise – Erik Huseklepp, Bjørn Helge Riise (Per Ciljan Skjelbred fra 87.), Henning Hauger (Ruben Yttergård Jenssen fra 90.), Christian Grindheim (Jan Gunnar Solli fra 62.), Morten Gamst Pedersen – Mohammed Abdellaoue (Espen Ruud fra 46.).

Ubenyttet reserve: Rune A. Jarstein.

Frankrike (4-3-1-2): Stéphane Ruffier – Rod Fanni, Adil Rami, Philippe Mexes, Aly Cissokho – Moussa Sissoko (Hatem Ben Arfa fra 46.), Yann Mvila (Yohan Cabaye fra 74.), Charles N’Zogbia (Lassana Diarra fra 46.) – Samir Nasri (Jimmy Briand fra 79.) – Loïc Remy (Jérémy Menez fra 46.), Guillaume Hoarau (Karim Benzema fra 61.).

Ubenyttede reserver: Nicolas Douchez – Benoit Tremoulinas, Mamadou Sakho, Blaise Matuidi, Mathieu Debuchy.

ULLEVAAL (ABC Nyheter): Norge-Frankrike 2-1.

Frankrike kom til Ullevaal med splitter ny landslagssjef, med splitter ny tropp - og med håp om å gjenreise æren etter skandalene i sommerens VM.

De kom med stjerner fra Real Madrid, Arsenal og Roma.

Norge kom med Erik Huseklepp.

Brann-spilleren sto med ett fattig landslagsmål på 11 kamper, og ble tidligere i sommer fremstilt som et symbol på Norges kanskje fremste problem - å omsette sjansene i scoringer - men på Ullevaal i kveld avsluttet han som en toppspiss.

Huseklepp scoret to mål i annen omgang.

Det snudde 0-1 til 2-1.

- Det er utvilsomt min beste landskamp. To mål mot Frankrike, selv om de kanskje var noe redusert, er jeg mer enn fornøyd med.

- Jeg har litt flaks på det første målet, den kan og bør kanskje keeperen ta. Det andre målet kommer etter en flott pasning av Bjørn Helge (Riise red anm.) og det var bare å være konsentrert i avslutningen, sier Huseklepp til ABC Nyheter.

Etter å ha sikret Norge en prestisjetung seier - og en solid oppiffer før EM-kvalifiseringen innledes mot Island 3. september.

Blanc: - Ingen heldig seier

Om det var fortjent?

Landslagssjef Egil Olsen kom til 6-6 i sjanser, og konstaterte at marginene vippet kampen Norges vei. Frankrike-sjef Laurent Blanc sa dette:

- Det var ingen heldig seier. De var gode. De spilte som forventet, og skapte flere store sjanser. Men jeg er skuffet over at vi ikke klarte å holde på ledelsen.

Frankrike kom uten hele den skandaliserte VM-troppen, og med minimal tid til å smelte sammen et lag. Likevel mente Drillo at Norge slo et lag som kunne kjempet med verdens sterkeste.

- Jeg tror veldig få lag i verden ville slått dette franske laget. De har spillere på et jevnt, høyt nivå. De var svekket av liten tid til forberedelser, men individuelt er de ikke dårligere enn de som spilte i VM, sa Olsen.

Frankrike farlige på dødballer

Det kanskje fremste kjennetegnet ved Norge under Drillo har vært god defensiv organisering. Før kveldens kamp sto laget med to baklengsmål på sine seks siste kamper.

Trenden fortsatte mot Frankrike, til en viss grad.

- Etter de første 30 minuttene trodde jeg kanskje vi ville tape. Vi må stramme opp midtbaneleddet. Det var for ujevnt.

- Vi forsøkte med høyt press helt innledningsvis, men så at det ikke gikk, og la fort om. Deretter slet vi med å finne oss selv, vi ble for lave. Og det var tendenser til taklingsskrekk, sier Drillo.

Laurent Blancs splitter nye mannskap tok patent på ballen fra første sekund, men slet med å penetrere et lavtliggende Norge.

Før kampen påsto den franske landslagssjefen at han fryktet den norske dødballstyrken - men i første omgang var nettopp dét Frankrikes farligste angrepsvåpen.

Først ved Guillaume Hoarau, som stanget ballen like utenfor krysset etter ni minutter.

Da halvtimen var spilt, fikk Loïc Remy omgangens kanskje største sjanse. Han fikk gå opp i kremposisjon foran mål, hadde buret gapende mot seg, men hodestøtet gikk like over.

- Vi har mye å rette på. Det som mange forbinder med det "urnorske", som defensivt soneforsvar og dødballer, var ikke optimalt i dag, understreker Brede Hangeland.

For Norge viste Mohammed Abdellaoue - foran øynene på en lang rekke speidere på tribunen, før han gikk ut med en mindre skade ved pause - at et forfall fra John Carew ikke etterlater laget uten dugelige midtspisser.

Vålerenga-spissen testet skuddfoten fra 30 meter tidlig i første omgang, og tvang Stéphane Ruffier til å gi retur. Så ble han servert i god posisjon av Morten Gamst Pedersen, men headingen var helbom.

Farligst og best var Norge de siste minuttene inn mot pause, og farligst og best var det etter 35 minutter.

Christian Grindheim trillet fri John Arne Riise til venstre, og Riise slo lavt og hardt inn mot Abdellaoue. En fransk forsvarer fikk avverget i siste sekund, foran en Moa som hadde åpent mål.

Huseklepp snudde kampen

Rett etter pause kom kalddusjen. Innbytter Hatem Ben Arfa hadde vært på banen i to og et halvt minutt da han bestemte seg for å fyre av fra nærmere 30 meter.

At holdet var langt, hjalp ikke Jon Knudsen - som måtte se kulen gå inn i det venstre hjørnet til ledelse for Frankrike.

- Vi skal ikke la ham skyte upresset. Det er vanskelig (for Knudsen), og jeg vil ikke kalle det en keepertabbe, sier Drillo.

Huseklepps utligning kom fire minutter senere, og var en klassisk goalgetter-scoring. Han mottok ballen inne i feltet, vendte på en tiøring og skjøt i nærmeste hjørne.

Hatem Ben Arfa i samtaler med ABC Nyheter etter kampen på Ullevaal. (MMS-foto: Geir Råve, ABC Nyheter)Hatem Ben Arfa i samtaler med ABC Nyheter etter kampen på Ullevaal. (MMS-foto: Geir Råve, ABC Nyheter)

Ruffer burde trolig tatt den - men Ruffier maktet bare å skyve den videre inn i mål, og dermed sto det 1-1.

- Vi har mye å gå på, blant annet mister vi konsentrasjonen i noen få sekunder, og det er nok til at de utligner. Det er svakt av oss å ikke holde lenger på ledelsen, sier Frankrikes Arsenal-mann Samir Nasri til ABC Nyheter.

I tillegg til målscorer Ben Arfa satte Frankrike satt inn stjerner som Lassana Diarra og etter hvert Karim Benzema i annen omgang. Det forandret ingenting til det bedre for franskmennene.

De hadde ballen. De klarte ikke å penetrere Norge. Og de skapte knapt flere store sjanser. Norge skapte flere - og fikk betalt igjen etter 71 minutter.

Bjørn Helge Riise brøt på midtbanen, og sendte Huseklepp igjennom.

Og der Brann-spissen var like skarp som bomull mot Montenegro i mai/juni, var han sylhvass da han fikk sjansen alene med keeper i kveld.

Han rundet Ruffier, og satte inn seiersmålet.

Ben Arfa: - Norge er et godt lag

- Norge er et godt lag, det viste de her i dag. Men jeg synes vi hadde mye av spillet, og det er litt frustrerende at vi ikke fikk mer ut av det vi skapte ute på banen, sier målscorer Ben Arfa til ABC Nyheter.

Han fikk se Norge være nærmest flere mål mot slutten. John Arne Riise avfyrte tre (!) missiler som truet keeper Ruffier, og innbytter Vadim Demidov svidde to store sjanser etter dødballer.

Det ødela ikke kosen for nordmennene blant de 15.165 tilskuerne på Ullevaal, som fikk se landslaget ta sin sjette seier på de syv siste kampene.

Og en av de større skalpene i fotball-Europa.

- I dag var resultatet litt mer gledelig enn prestasjonen. Men det var perioder hvor jeg koste meg litt. Jeg er glad, jeg, sier Egil Olsen.