Kraftledningstriden:Gjør ny vurdering av Hardanger-strøm

Terje Riis-Johansen og Jens Stoltenberg med nye toner til Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland og andre vestlandske ordførere. Foto: Erlend Aas/Scanpix
Terje Riis-Johansen og Jens Stoltenberg med nye toner til Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland og andre vestlandske ordførere. Foto: Erlend Aas/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil likevel utrede nye alternativer for den omstridte kraftlinja gjennom Hardanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Striden om kraftlinja:

Statnett søkte 1. juni 2006 konsesjon for å strekke en ny kraflinje fra Sima til Samnanger, som ledd i å bedre strømforsyningen til Vestlandet.

30. mai ga Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) konsesjon til utbyggingen som er svært omstridt fordi kraftledningene vil gå gjennom naturperler i Hardanger.

10. desember 2008 ble konsesjonen klaget inn for Olje- og energidepartementet.

Etter en omfattende saksbehandling ga departementet klarsignal for strekket, mens motstanderne kjemper for å få lagt mest mulig i kabel.

Dette har utløst en svært vanskelig politisk strid for regjeringen, der SV er imot, mens Ap og Sp har gått inn for luftledning.

Les om Sima-Samnanger-ledningen hos Olje og energidepartementet.

Les om Sima-Samnanger-ledningen hos folkeaksjonen Bevar Hardanger.

(ABC Nyheter): Spenningen var stor idet pressen i ettermiddag ventet på statsminister Jens Stoltenberg og ordførere fra Vestlandet som var invitert til et såkalt dialogmøte om den omstridte utbyggingen av høyspentledninger gjennom Hardanger:

Stemte lekkasjene på forhånd om at regjeringen likevel gir etter og utreder sjøkabel?

Gir noe til kommunene

- Vi har hatt et veldig godt møte med ordførere og fylkesordfører, sa Stoltenberg.

- Regjeringen har drøftet med kommunene forslag og tiltak. Energiministeren har jobbet fram endel forslag som både sikrer krafttilgang til Bergensområdet og samtidig gjøre at vi kan ytterligere sørge for at dette kan skje på en naturvennlig og miljøvennlig måte, sa statsministeren.

Les også: Navarsete mener det er riktig å utrede sjøkabel

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen varslet det han kalte en "elegant" løsning der man får utredet sjøkabel likevel, ved uavhengige eksperter fra utlandet. Dette skal skje uten forsinkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsinker ikke byggingen

Jens Stoltenberg understreker at denne nye utviklingen ikke vil forsinke utbyggingen.

- Vi mener det haster med å sikre strømforsyningen til Bergen. Men vi starter i den enden hvor det skal være luftspenn enten vi velger søkabel eller luftspenn hele veien, sier Stoltenberg.

- Og vi inviterer kommunene til en dialog om det kan være endringer i luftspenntraseen som kan redusere inngrepene.

Les også: – Energiministerens dager er talte

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg mener vi hadde et godt beslutningsgrunnlag. Så konstaterer jeg at det har vært et unisont krav om å utrede alternativer. Vi vil ta på alvor innvendingene som har kommet, sier Riis-Johansen.

Nekter for nederlag

Politikerne fikk kritiske spørsmål om hvorfor de ikke kom fram til denne måten å håndtere saken på allerede da de gikk for luftlinje-alternativet 2. juli. Og om dette var et politisk nederlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det å lede handler både om å lede og å lytte. Og hadde vi ikke fattet det vedtaket da, ville ikke arbeidet kommet i gang, svarte Stoltenberg.

- Tidsfaktoren er kritisk, framholder olje- og energiministeren.

- Avjgørelsen ligger fast og arbeidene starter, presiserer Stoltenberg.

Les også: – Sivil ulydighet er det eneste som stopper dette

- I tillegg gjør vi nye ting, vurderer justeringer som gjør mastene mindre synlige fra Hardangerfjorden. Og så skal vi se om vi kan gjøre noe for å få mastene enda mindre synlig i sidearrmene. Og mens vi følger opp den gitte konsesjonen, ser vi om vi kan få en ny vurdering av sjøkabel som gjør at vi på et senere tidspunkt kan si at vi på deler av strekningen kan gå over til sjøkabel, framholder statsministeren.

For og imot sjøkabel

- Et veldig godt argument for sjøkabel er at vi ikke får naturinngrep fra Sima til Nordheimsund. Ulempen er et større anlegg ved Eidfjord, og et stort og synlig landanlegg ved Kvam, forklarer Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi må akseptere et større inngrep på noen områder hvis vi skal ha sjøkabel. Vurderingen av det og for risiko, blir politisk og ikke t spørsmål for ingeniører, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hørte positive tilbakemeldinger

- Var det noen av vestlandspolitikerne dere møtte i dag som ikke var fullt ut tilfreds?

- Nei. Jeg opplever at alle var positive. De ulike kommunene er i ulik situasjon. Noen vil oppleve større, noen mindre inngrep med sjøkabel. Og bergensområdet vil oppleve økt usikkerhet hvis det tar lenger tid.

Ros fra Naturvernforbundet

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund er veldig glad for at regjeringen nå vil ha en uavhengig utredning av sjøkabel.

- Men skal det få stor nok troverdighet, må man stanse alt anleggsarbeid. Hvis de går i gang, kan det binde opp prosessen. Det finnes alternativ til luftspenn også på Bergens-siden, hvor de skal gå i gang, i form av jordkabel, sier han.

- Så må man vurdere energibehovet i hele området. Vi har kikket på det å bruke milliarden som skal brukes til luftspenn, til energieffektivisering som kanskje kan fjerne behovet for hele linja, foreslår Haltbrekken.

Se NRKs helikoptertur langs den planlagte traséen for kraftlinja her.

Artikkelen er oppdatert.