Økning i sivile tap

Afghanske styrker ved vraket av en minibuss som ble rammet av en veibombe i Maiwand-distriktet utenfor Kandahar 1. august. Seks sivile ble drept. Foto: Scanpix/Reuters.
Afghanske styrker ved vraket av en minibuss som ble rammet av en veibombe i Maiwand-distriktet utenfor Kandahar 1. august. Seks sivile ble drept. Foto: Scanpix/Reuters.

Antall sivile ofre for krigen i Afghanistan økte med 31 prosent de første seks månedene i 2010, melder FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanlige afghanere rammes hardest av det intensiverte Taliban-opprøret.


Økende forulykkede blant barn er av særlig bekymring, og har gått opp med 55 prosent første halvdel av året, sier FNs spesialutsending til Afghanistan, Staffan de Mistura.

- Vi er bekymret for fremtiden fordi den menneskelige kostnaden av denne krigen er for høy, sier han.

- Afghanske barn og kvinner er i økende grad ofre for denne konflikten. De blir drept og såret i sine hjem og lokalmiljø i større grad enn noen gang tidligere, sa de Mistura.

Tallet på dødsfall forårsaket av opprørerne har økt fra halvparten i løpet av samme periode i fjor, og utgjør nå 76 prosent av de 1271 drepte og 1997 sårede.

- Vi ser at 76 prosent av alle forulykkede skyldes anti-regjeringsstyrker. Dette gjør at vi kommer med følgende appell til dem; om de vil være del av Afghanistans fremtid kan de ikke gjøre dette.

Beskytte sivile

Den stadig mer blodige konflikten i Afghanistan har trukket inn større antall utenlandske soldater i løpet av det siste året. Nærmere 150.000 amerikanske og Nato-soldater kjemper nå mot opprørerne, hovedsaklig sør i landet.

Regionale tall for sivile ofre gjenspeiler den forverrede situasjonen i sør, viser FNs rapport.

Nøkkelen til strategien mot opprørerne vært å legge vekt på å beskytte den afghanske befolkningen og redusere antall sivile ofre for Natos International Security Assistance Force (Isaf).

Den amerikanske generalen David Petraeus, lederen for koalisjonsstyrkene i Afghanistan, gjentok behovet for å beskytte sivile i et nytt rundskriv til soldatene forrige uke.

FN-rapporten viser at Isafs luftangrep fortsatt er den taktikken som forårsaker mest skade, men at antall sivile dødsfall etter slike hendelser har gått ned med 64 prosent.

Statistikken ser ut til å signalisere i det minste noen grad av suksess for den amerikansk-ledede strategien, som går ut på å beskytte sivile for å vinne støtte og snu befolkningen mot Taliban.

De Mistura sier antall attentat gjennomført av militante er nær doblet siden første halvdel av 2009. Dette inkluderer drapet på tre kandidater til parlamentsvalget som etter planen skal avholdes 18. september.

Improviserte bomber

Billige, improviserte bomber, Talibans viktigste våpen, er i ferd med å bli større og mer avanserte, sa de Mistura. Disse stod bak 29 prosent av alle sivile dødsfall første halvår i år.

FN ba Taliban om å trekke tilbake «alle ordre og uttalelser som oppfordrer til drap på sivile», stanse bruken av veibomber og selvmordsangrep, samt slutte med skremselsstrategier og bruken av sivile som menneskelige skjold. Verdensorganisasjonen ba Isaf om å gjøre etterforskningene av sivile ofre mer åpne, og forbedre erstatningen til ofrene. - Den ødeleggende menneskelige effekten av disse hendelsene understreker at, ni år inn i konflikten, er det mer nødvendig enn noen gang tidligere å innføre forholdsregler for å begrense effekten av konflikten på grunnleggende menneskerettigheter, sier Georgette Gagnon, direktør for menneskerettigheter hos FN i Afghanistan.

- Alle de berørte parter må gjøre mer for å beskytte sivile og overholde sine lovpålagte forpliktelser til ikke å angripe sivile, la hun til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden