I knallform

Iggy Pop og hans The Stooges er ute på verdensturné. Onsdag spiller de på Øyafestivalen i Oslo. Foto: AP
Iggy Pop og hans The Stooges er ute på verdensturné. Onsdag spiller de på Øyafestivalen i Oslo. Foto: AP

Øya-aktuelle Iggy And The Stooges er gjenforent – igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA: Iggy And The Stooges:

* Består av: Iggy Pop (sang), James Williamson (gitar), Scott Asheton (trommer), Mike Watt (bass) og Steve MacKay (saksofon, tamburin, synth).

* Dannet: 1967 i Ann Arbor i Michigan. Oppløst i 1974 og gjenforent i 2003.

* Plater: «The Stooges» (1969), «Fun House» (1970), «Raw Power» (1973) og «The Weirdness» (2007).

* Spiller på Øya-festivalen i Oslo onsdag 11. august. (©NTB)

En ny plate er på gang, men det er uklart om det blir mer The Stooges etter at verdensturneen avsluttes neste år.

– Vi får se hvordan relasjonene i bandet utvikler seg, sier Iggy Pop.

Han høres uforskammet pigg ut, men så er han også langt sunnere nå enn da han og bandmedlemmene i The Stooges ga ut sine første tre plater mellom 1969 og 1973, mens en comebackplate, «The Weirdness» ble sluppet i 2007.

Punkens gudfar spiller nå for tiden golf og holder på med tai chi. Men til tross for at han er avslappet og hyggelig og glad, glimter den punkete siden av ham til i ny og ne. Iggy og hans Stooges er ute på en turné som kretser rundt albumet «Raw Power», bandets tredje plateutgivelse, fra 1973.

– Vi har fått veldig sterke reaksjoner fra publikum, så det har vært veldig givende musikalsk. Ellers er det som vanlig når man er ute på turné, etter de første ukene blir man veldig lett irritert. Når man sier «fuck» og «fucking» hele tiden, innser man at du egentlig ikke bør drive med dette, det er ikke bra for den mentale helsen, sier han.

Onsdag opptrer han med sitt band på Øyafestivalen i Oslo.

Bygger opp bandet på nytt

For litt mer enn et år siden døde The Stooges-gitaristen Ron Asheton. Under turneen har han blitt erstattet av James Williamson, som i 1971 ble bandets andre gitarist, men som ikke har spilt med The Stooges siden de ble oppløst i 1974.

– Vi holder fortsatt på med å tilpasse oss til å spille uten Ron. Jeg liker å endre bandet, men på den andre siden er det som om man hilser på sin familie når man går på universitetet. Det er fint å treffes, men etter en stund vil man fly fra det også.

Les også: Stooges-gitarist funnet død

Til tross for at det åpenbart er enkelte gnisninger i bandet, holder Iggy og James Williamson på med å lage sanger til en ny Stooges-plate. De gamle kameratene snakket ikke med hverandre på nesten 20 år etter en krangel og Williamson var ikke med da Stooges ble gjenforent første gang i 2003.

– Vi har skrevet, men det finnes ikke noe som jeg vil gi ut ennå. Det vi har gjort minner meg om sanger jeg skrev med James før «Raw Power», ingen av dem var dårlige, men ingen var helt ferdige heller, så det er i den situasjonen vi befinner oss i nå.

Under den pågående turneen trenger de ikke noe nytt materiale. Der er det bare de gamle sangene som gjelder. Noe Iggy Pop trives med.

– Når du er i 20-årsalderen skriver du en sang, så forsvarer du den og til slutt fremfører du den. Nå må vi bare fremføre låtene. De fleste eldre band leverer ikke sitt materiale slik de burde gjøre, de går ut og har en jævlig fest på scenen, det gjør ikke vi, vi rocker.

Les også: Hylles av rock-kolleger

– Disney-film

På spørsmål om hvordan framtiden ser ut, svarer Iggy Pop:

– Det går veldig bra for oss nå, men vi får se hvordan relasjonene utvikler seg og hva vi gjør rent musikkmessig. Vi kunne tenkt oss å gjøre noe annet enn det folk forventer av oss, kanskje kunne vi lage musikk til en Disney-film. Det er vi helt klart åpne for, selv om jeg ikke tror vi blir spurt, ha ha.

– Hvor lenger holder dere på?

– Vi begynner å nærme oss en tid da vi kommer til å miste personer som oss som kan skape en viss type sound, følelse og en holdning. Men da får man heller bli som Desmond Tutu, dronning Elizabeth, Paul McCartney og andre som blir rullet fram ved spesielle anledninger. Men det er vel bedre enn av vi røyker crack og havner i et slumkvarter...

Og visst har Iggy Pop ting han ville forandret på, når han nå ser seg tilbake. Han sier blant annet at han angrer på at han ikke tok noen juss- og økonomikurs på gymnaset.

– Jeg leste bare om historie, språk og kunstemner. Når man kommer fra den bakgrunnen som jeg gjør betyr det automatisk at alt man gjør fram til man er 30-40 år er som en kriminell fest. Hver eneste lille ondskapsfull og ubehagelige type som finnes, kommer for å finne deg og ta deg. Det er din skole og du må bare løpe fra det.

– Du burde ha håndtert bransjen bedre, mener du?

– Ja, musikere er mer fornuftige nå for tiden, men på den andre siden er de også drittdårlige. Jeg var besatt og så på meg selv som en blanding av et levende kunstverk og en Gud, men det førte til at jeg ble jævlig interessant også. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden