– Dødeligheten i Moskva doblet av smog

Mange turister og russere har tatt i bruk masker for å beskytte seg fra den giftige røyken i Moskva. Foto: AP / Scanpix.
Mange turister og russere har tatt i bruk masker for å beskytte seg fra den giftige røyken i Moskva. Foto: AP / Scanpix.

Dødeligheten i Moskva er doblet den senere tiden samtidig med at byen har vært dekket av giftig røyk og smog, ifølge den russiske hovedstadens helsesjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall døde per dag ligger nå på rundt 700, mot vanligvis 360-380, opplyser helsesjef Aleksandr Seltsovskij i et intervju med nyhetsbyrået Interfax.

Seltsovskij oppgir ikke et spesifikt tidsrom for perioden der dødeligheten er doblet, men sier at heten og røyken er årsakene til stigningen.

Røyken fra de utallige skog- og torvbrannene utenfor Moskva ligger fortsatt som et teppe over den russiske hovedstaden og trenger inn i boliger og kontorer. Den har til og med kommet ned i metroen.

Nivået av karbonmonoksid i lufta skal ifølge myndighetene nå være hele 6,6 ganger over akseptabelt nivå. Det er også høyere nivå av svevestøv enn anbefalt.

I tillegg har Moskva, med sine 10 millioner innbyggere, vært rammet av den verste hetebølgen i Russland på nærmere 100 år med temperaturer opp mot 38 grader.

– Det ser ut som helvete her, med ekstrem varme og røyk. Da jeg var ute fredag strakk jeg ut hånden min, uten å klare å se fingrene mine på grunn av all røyken, forteller den russiske journalisten Alya Maryina til ABC Nyheter.

Ifølge Maryina har flere forsøkt å sko seg på ekstremsituasjonen i den russiske hovedstaden. Prisen på blant annet vifter og klimaanlegg har blitt skrudd i været.

– Byen er ganske øde for tiden, og mange har valgt å reise vekk. Jeg var selv borte i helgen, men måtte komme tilbake i går, forteller Maryina som til daglig jobber i den russiske TV-stasjonen Channel One.

De siste dagene har også internasjonal hjelp begynt å strømme inn. 100 bulgarske spesialister er kommet til Moskva og bistår i brannslukkingsarbeidet rundt Moskva.

Frankrike er i ferd med å sende spesialfly og 120 brannmenn, og fra Tyskland skulle det komme 100.000 gassmasker i løpet av mandag, skriver NTB.

Meteorologene tror røyken vil fortsette å herje hovedstaden fram til onsdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden